Na hlavný obsah

Cesty na východe dostávajú zabrať, vyriešiť by to mohla diaľnica z Košíc po ukrajinskú hranicu

O potrebe diaľnice na Zemplín sa rozpráva už niekoľko rokov.

Cesty na východe dostávajú zabrať, vyriešiť by to mohla diaľnica z Košíc po ukrajinskú hranicu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O potrebe diaľnice na Zemplín sa rozpráva už niekoľko rokov. Zatiaľ bez výsledku. Nárast dopravy je pritom vysoký a cesty dostávajú zabrať. Vyriešiť by to mohla práve diaľnica, ktorá by smerovala z Košíc až po ukrajinskú hranicu vo Vyšnom Nemeckom.

Cesty juhovýchodného Slovenska posledné mesiace trápia siahodlhé kolóny odstavených kamiónov. Tie začínajú už na východnej diaľnici D1 pri Prešove a pokračujú až k Vyšnému Nemeckému.

„Diaľnica je neuveriteľné potrebná. Oslovujú nás starostovia, obyvatelia, čo sa deje, prečo to tu stále stojí, že to komplikuje dopravu,“ hovorí predseda združenia Diaľnica na Zemplín Peter Báthory.

Diaľnici z Košíc po ukrajinskú hranicu sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Lucia Benetinová:

„Diaľnica tu mala byť dávno. Sú tu ťažké kamióny, ktoré nám znepríjemňujú komfort bývania,“ hovorí starostka obce Nižná Rybnica Magdaléna Ohradzanská.

Košický samosprávny kraj zo svojho rozpočtu vyčlenil 500-tisíc eur na vypracovanie podkladov na výstavbu diaľnice. Vlastnú štúdiu realizovateľnosti vypracovala aj Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

„Celý projekt prípravy a výstavby ťahu D1 sa bude odvíjať len od štúdie NDS,“ píše v stanovisku NDS.

Vplyv na životné prostredie

Na rad by následne malo prísť posudzovanie vplyvu na životné prostredie a stavebné povolenia.

„Na vláde sme schválili zákon o strategických investíciách. Budeme ho predkladať do parlamentu a mal by tieto procesy výrazne urýchliť,“ tvrdí minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD).

Slovenská správa ciest (SSC) momentálne pripravuje aj výstavbu novej cesty prvej triedy medzi obcou Hriadky a mestom Trebišov. Tá má prepojiť Trebišov a okolité obce s plánovanou diaľnicou D1.

„Má zvýšiť bezpečnosť dopravy a všetkých účastníkov cestnej premávky, zvýšiť plynulosť dopravy a odľahčiť intravilán mesta Trebišov a obcí Vojčice a Hriadky od tranzitnej dopravy,“ uviedla hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.

Financie na výstavbu diaľnice by mali byť podľa rezortu dopravy najmä z externých zdrojov. Kedy by sa malo začať s jej výstavbou, sa zatiaľ nevie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny