Na hlavný obsah

Sabinovčania sa dočkali výstavby obchvatu, nie všetci sa však tešia. Manželia tvrdia, že im cesta naruší život

Ich záhradný domček stojí v tesnom susedstve budúceho obchvatu.

Sabinovčania sa dočkali výstavby obchvatu, nie všetci sa však tešia. Manželia tvrdia, že im cesta naruší život
Na snímke miesto, kde sa nachádza záhradný domček manželov. Foto: RTVS

Na výstavbu cestného obchvatu okolo mesta čakali Sabinovčania viac ako 20 rokov a dnes sa konečne dočkali.

Základný kameň poklepali a prípravné práce bežia v plnom prúde. Nie všetci sa však tešia. Manželia Miščíkovci tvrdia, že im nová cesta znehodnotí pozemok a naruší pokojné bývanie.

Historickým centrom Sabinova denne prejde viac ako 11-tisíc áut a situácia s extrémne prehustenou dopravou je pre obyvateľov mesta doslova neúnosná. Zlepšiť by ju mal takmer 10-kilometrový obchvat za 88 miliónov eur.

„Nepredpokladáme problémy. Sme v extraviláne, nie v intraviláne. Je to jednoduchšia situácia, čo sa týka stavby, ktorá už v podstate začala minulý rok výrubmi,“ uviedol riaditeľ zhotoviteľskej firmy HOCHTIEF SK Rastislav Pauliny.

 „Momentálne neevidujeme žiadne komplikácie. Sme pripravení a naštartovaní pustiť sa do toho plnými silami. Chcem to celé doviesť do víťazného konca,“ skonštatoval generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Norbert Polievka.

Sabinovčania na vybudovanie obchvatu čakajú dlhé roky a začiatok prípravných prác preto väčšinu z nich potešil. No nie všetkých.

Tvrdia, že obchvat im zhorší kvalitu života

Manželia Peter a Ľubomíra Miščíkovci tvrdia, že obchvat im výrazne zhorší kvalitu ich života. Ich záhradný domček totiž stojí v tesnom susedstve budúceho obchvatu.        

„Vedeli dobre o nás. Obchádzali nás. Robili zmeny tu, robili zmeny tam a nikto nás neupovedomil, nikto nás nikde neprizval. Ani k územnému konaniu, ani k stavebnému konaniu,“ kritizovala Ľubomíra Miščíková.

„Prakticky máme znehodnotený celý pozemok. Ešte dva metre za stavbou sa nachádza ochranné pásmo cesty,“ sťažoval sa jej manžel Peter Miščík.

Ako je vôbec možné, že rekreačný domček si Miščíkovci postavili v lokalite, o ktorej sa dlhé roky vedelo, že raz cez ňu bude vedené teleso obchvatu?

„Vedeli sme o tom. Ale obchvat mal ísť úplne iným smerom,“ odpovedala na otázku Ľubomíra Miščíková. Aj jej manžel povedal, že trasu plánovali poza ich pozemok. Pôvodná trasa im neprekážala.

Ako tvrdia, informáciu o trase obchvatu ponad ich pozemok, teda dostatočne ďaleko od miesta, na ktorom chceli stavať, mali od pracovníkov sabinovského stavebného úradu.

Tvrdenia je ťažké overiť

„Je to ich tvrdenie. Ťažko verifikovať skutočnosti, ktoré odkomunikovali najmä ústne, možno s nejakými poznámkami v spisovom materiáli a pred 12 až 15 rokmi,“ podotkol vedúci právneho oddelenia Mestského úradu Sabinov Lukáš Janiga.

„Keby sme vedeli, že obchvat pôjde tak blízko nášho domu, tak by sme dom nepostavili na tomto mieste, ale dali by sme ho ďalej. Máme dosť veľký pozemok, aby sme ho mohli posunúť,“ uviedla Miščíková.

Janiga z právneho oddelenia upozornil, že pôvodné trasovanie bolo len technickou štúdiou, ktorá nebola právne záväzná.

„Nebolo záväzná do času, kým nebolo vydané územné rozhodnutie. Územné rozhodnutie sa vydávalo v júli 2009, teda až po vydaní stavebného povolenia,“ dodal.

Povolenie na stavbu dostali manželia Miščíkovci v apríli 2009, teda o len štyri mesiace skôr. Je ťažké uveriť, že pracovníci stavebného úradu nemali v tom čase informáciu, kadiaľ cestári skutočne plánujú trasovať obchvat.

Vydanie povolenia považujú cestári za chybu

Podľa investora stavby, teda Slovenskej správy ciest, úradníci túto informáciu už mali. Vydanie stavebného povolenia Miščíkovcom preto považujú cestári za chybu.

„Z nášho pohľadu, toto povolenie nebolo vydané správne. Pretože perspektíva cestnej stavby bola známa už dlhý čas,“ podotkla hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.

Peter Miščík tvrdí, že o smere obchvatu sa dozvedeli až vtedy, keď začali robiť geologický prieskum. „Vtedy sme sa dozvedeli, kde bude teleso cesty uložené. Ozvali sme sa na SSC, kde nám bolo povedané, že sa nachádzame v ochrannom pásme cesty,“ doplnil.

Pracovníci stavebného úradu, ktorí stavbu rekreačného domčeka v apríli 2009 povolili a v roku 2017 aj skolaudovali, už dnes na úrade nepracujú.

Je preto ťažké overiť tvrdenie Miščíkovcov, že miesto na postavenie domčeka si vybrali na základe ich zlej informácie. Ani to, prečo im úradníci v tejto lokalite záhradný domček vôbec dovolili postaviť.

Zamestnanci už na úrade nepracujú

„Ťažko hovoriť za zamestnancov, ktorí momentálne v meste Sabinov nepracujú,“ skonštatoval vedúci právneho oddelenia mesta Sabinov Lukáš Janiga.

„V priebehu rokov sa veľa ľudí na úrade vymenilo, takisto na stavebný úrad prišli noví ľudia,“ uviedol primátor mesta Sabinov Michal Repaský. Podľa neho však mesto nepochybilo.

Miščíkovci však na pochybení úradníkov trvajú a od mesta žiadajú odškodné vo výške 100-tisíc eur. Podľa Janigu sa môžu domáhať odškodného iba v prípade, ak dokážu, že mesto vydalo rozhodnutie, ktoré bolo v rozpore so zákonom.

„Všetky rozhodnutia vydané z našej strany, či to bolo stavebné povolenie, alebo kolaudačné, nebolo z ich strany napadnuté, zrušené, ani zmenené,“ vyhlásil primátor.

Keďže na napadnutie týchto dvoch rozhodnutí Miščíkovci v čase ich vydania nemali dôvod, trojročné prekluzívne lehoty, počas ktorých tak urobiť mohli, už dávno uplynuli.

Šéf právneho oddelenia zároveň poukazuje na neprimeranú výšku odškodného. „Opierali sa o znalecký posudok, ktorý okrem iných stavieb ohodnocoval všetky stavby. Aj všetky nelegálne stavby, ktoré sú postavené. Čiže aj stavbu bazéna, zimnej záhrady a pivnice. Ťažko odškodniť niečo, čo bolo postavené v rozpore so zákonom,“ upozornil Lukáš Janiga.

Okrem legálne postaveného záhradného domčeka, totiž Miščíkovci na pozemku postavili aj ďalšie nepovolené stavby. Navyše, v domčeku celoročne bývajú, hoci je určený na rekreáciu.

„Z kolaudačného rozhodnutia vyplýva, že ide o stavbu na individuálnu rekreáciu a nie na trvalé bývanie,“ doplnil šéf právneho oddelenia mesta.

Manželia sa bránia

Manželia sa bránia a hovoria, že v dokladoch majú zapísané celoročné užívanie domčeka. „Keď sme išli stavať tento dom, tak sme plánovali, že tu ostaneme natrvalo,“ povedala Ľubomíra Miščíková.

„Druh stavby – záhradná chata. Účel stavby – individuálna rekreácia. Záhradný domček, nie rodinný dom, môžu trvalo užívať,“ oponoval Janiga.

Stavebné povolenie na obchvat vydali v októbri 2021. Počas stavebného konania manželia Miščíkovci vzniesli viaceré námietky a Slovenská správa ciest, napriek tomu, že ide o rekreačný objekt a nie rodinný dom, urobila voči nim viaceré ústretové kroky.  

„My sme sa usilovali urobiť to, čo bolo v našich silách aj za cenu vyšších nákladov pri realizácii stavby. SSC aktualizovala projekt a odklonila mierne to trasovanie cesty, takisto sme doplnili do projektu protihlukovú stenu a aj opravu prístupovej cesty. Budeme ústretoví aj v prípade, ak by rodina chcela robiť nejaké úpravy na nehnuteľnosti, ktoré by zasahovali do ochranného pásma cesty,“ podotkla hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.

Podali žalobu

Napriek týmto až nečakane ústretovým krokom, podali Miščíkovci správnu žalobu o preskúmanie zákonnosti postupu Slovenskej správy ciest. Keďže ju Krajský súd v Prešove v marci minulého roka zamietol, podali proti jeho rozhodnutiu tzv. kasačnú sťažnosť.

„Najvyšší správny súd SR zatiaľ nerozhodol o kasačnej sťažnosti proti rozsudku Krajského súdu v Prešove a termín rozhodnutia nie je stanovený. Senát, ktorému bola kasačná sťažnosť pridelená, v súčasnosti vybavuje veci za rok 2022,“ uviedla v stanovisku Veronika Valeková z generálneho sekretariátu Najvyššieho správneho súdu SR.

Dá sa len odhadovať, že kasačná sťažnosť manželov Miščíkovcov príde na rad najskôr o rok, možno o rok a pol.

Stavba je vo verejnom záujme

Keďže stavba obchvatu je vo verejnom záujme, je viac ako pravdepodobné, že v ich boji o odklonenie jeho trasy nebudú úspešní.  

Sú za to zodpovední bývalí zamestnanci stavebného úradu, ktorí pred 15 rokmi vydali stavebné povolenie, alebo samotní manželia Miščíkovci, ktorí o to povolenie požiadali?

To si dnes netrúfame povedať. Daň za rozhodnutie ísť vedome do rizika, že budú stavať v lokalite, ktorú raz bude pretínať cestný obchvat, sa však dnes javí ako neúmerne vysoká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko