Na hlavný obsah

Čierny kašeľ má v Česku druhú obeť. Pribudla vyše tisícka nakazených

Ochorenie sa vyskytlo aj v Chorvátsku či v Belgicku.

Čierny kašeľ má v Česku druhú obeť. Pribudla vyše tisícka nakazených
Ilustračná snímka. Foto: Pexels

V Česku zomrel druhý infikovaný pacient s čiernym kašľom. Po úmrtí 82-ročného muža, tak pribudla ďalšia obeť. Ide o 84-ročnú ženu z domova pre seniorov v Chrudimsku.

Štátny zdravotný ústav Česka informoval, že za posledný týždeň pribudlo 1 151 nových prípadov tohto ochorenia. V nemocnici zatiaľ končí len malý zlomok chorých. Okrem Česka evidujú prípady čierneho kašľa aj v Chorvátsku či Belgicku.

Téme klesajúcej zaočkovanosti sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

Aj na Slovensko sa vrátili choroby, ktoré lekári nezaznamenali desiatky rokov. Zaočkovanosť proti čiernemu kašľu, záškrtu a osýpkam, klesla v niektorých okresoch pod 95 percent.

Takýto pokles znamená narušenie kolektívnej imunity. Najväčšie problémy majú zdravotníci aktuálne – práve s čiernym kašľom. Chorých na čierny kašeľ pribúda nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku.

„Zatiaľ čo v minulom roku sme mali hlásených nejakých 220 za rok, ku dnešnému dňu máme už 180 hlásení za tento rok,“ povedal Ivan Bakoss z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny.

Dostatočnú zaočkovanosť lekári neevidujú pri tetane, čiernom kašli, a detskej obrne, rovnako ani pri rubeole či osýpkach. Kolektívna imunita znamená, že zaočkovanosť nad 95 percent znižuje možnosť výskytu vírusov a baktérií, ktoré môžu kolovať medzi ľuďmi.

„Čo je nebezpečné, že tie počty neočkovaných detí sa kumulujú v každom ročníku, čo znamená, že nám narastá počet neočkovaných. Vracajú sa nám ochorenia ako napríklad čierny kašeľ, vlani sme zaznamenali po veľmi dlhých rokoch úmrtie u nezaočkovaného dieťaťa na záškrt a veľmi sa obávame návratu osýpok,“ uviedla epidemiologička z Fakulty verejného zdravotníctva Zuzana Krištúfková.

Niektorí rodičia nechcú dať svoje deti zaočkovať

Choré deti môžu byť podľa Ivana Bakossa zdrojom infekcie pre dospelých. Pediatri sa čoraz častejšie stretávajú s rodičmi, ktorí nechcú dať svoje deti zaočkovať.

„Je to asi preto, že dlhé roky sa tá mladá generácia, ktorá teraz má deti, nestretávala s ochoreniami, ktoré sú preventabilné očkovaním, čiže nevedia zvážiť riziko ochorenia v prípade, ak dieťa nebude očkované,“ podotkla lavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Odborníci upozorňujú, že vakcína proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu je jedna z prvých, ktoré boli vyvinuté.

Očkuje sa s ňou od päťdesiatych rokov minulého storočia, je preto dostatočne otestovaná a bezpečná. Zároveň odporúčajú, aby sa ňou nechali zaočkovať aj dospelí.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet