Na hlavný obsah

Donald Trump môže kandidovať v primárkach v Colorade, rozhodol o tom Najvyšší súd USA

Zrušil rozhodnutie súdu, ktoré mu to znemožňovalo.

Donald Trump môže kandidovať v primárkach v Colorade, rozhodol o tom Najvyšší súd USA
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd Spojených štátov v pondelok (4. 3.) zrušil rozhodnutie súdu v Colorade, ktoré znemožňovalo bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi kandidovať v republikánskych primárkach v štáte. Informovala o tom televízia NBC News.

Najvyšší súd štátu Colorado v decembri nariadil vyradenie Trumpa z kandidátnej listiny. Opieral sa o 14. dodatok ústavy, ktorý zakazuje zastávať úrad osobám, ktoré sa zapojili do vzbury. Súd ho vinil z podielu na útoku davu na Kapitol 6. januára 2021 s cieľom zvrátiť odovzdanie moci novozvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Rozhodnutie sudcov federálneho Najvyššieho súdu prišlo deň pred primárkami v Colorade a podľa agentúry AFP bolo jednomyseľné. Ako pripomína NBC News, tento verdikt zrejme ovplyvní podobné súdne procesy aj v ďalších štátoch.

Podobne ako Najvyšší súd v Colorade rozhodli aj súdy v štátoch Maine a Illinois. Účinnosť ich rozhodnutí predbežne pozastavili, keďže prípadom z Colorada sa už medzitým začal zaoberať Najvyšší súd USA.

Trump je v kauze útoku na Kapitol aj trestne stíhaný. Výsluch pred Najvyšším súdom USA má absolvovať v apríli. Odvoláva sa však na prezidentskú imunitu, ktorú mal v čase incidentu.

Piateho marca je v USA takzvaný supervolebný utorok. Hlasovať v primárkach sa bude podľa denníka The New York Times až v 15 štátoch. V Alabame, Aljaške, Arkansase, Colorade, Kalifornii, Maine, Massachusetts, Minnesote, Oklahome, Severnej Karolíne, Tennessee, Texase, Utahu, Vermonte a Virgínii. Hlasovať sa bude aj v jednom teritóriu – Americkej Samoe.

Trump rozhodnutie privítal

Bývalý americký prezident Donald Trump privítal rozhodnutie Najvyššieho súdu USA, ktorým sa zrušil verdikt Najvyššieho súdu štátu Colorado, že v primárkach v tomto štáte nesmie kandidovať. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

„Veľké víťazstvo pre Ameriku!!!“ napísal Trump veľkými písmenami na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Z rozsudku federálneho Najvyššieho súdu vyjadrila sklamanie coloradská štátna tajomníčka Jena Griswoldová z konkurenčnej Demokratickej strany. Oficiálne však po pondelkovom rozsudku oznámila, že Trump v štáte Colorado môže kandidovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet