Na hlavný obsah

Globálne giganty si presunom ziskov medzi krajinami znižovali daňové bremeno. EÚ tomu chce zamedziť

Slovenské firmy žiadajú, aby rezort financií smernicu zablokoval.

Globálne giganty si presunom ziskov medzi krajinami znižovali daňové bremeno. EÚ tomu chce zamedziť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zamestnávatelia sa obávajú zmien v daňovom systéme, navrhuje ich Európska únia (EÚ). Chce zjednotiť spôsob, akým sa počítajú dane v jednotlivých členských krajinách. Slovenské firmy vyzývajú na to, aby ministerstvo financií smernicu zablokovalo.

Digitálne služby, ktoré používame na zábavu alebo pri práci. Ich poskytovatelia síce podnikajú aj na Slovensku, no väčšinu daní často platia v iných krajinách.

V minulosti si niektoré globálne giganty presunom ziskov medzi krajinami znižovali daňové bremeno. EÚ chce daňovej optimalizácii zamedziť.

„Cieľom je, aby vlády v krajinách, v ktorých technologické giganty pôsobia, hoci tam nemajú prevádzkareň, dostali časť zo ziskov, ktoré na týchto územiach generujú,“ vysvetlil hlavný ekonóm Globsec Vladimír Vaňo.

Harmonizácii daní v Európskej krajine sa v Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

Únia preto od začiatku tohto roku zaviedla spoločnú minimálnu daň pre spoločnosti, ktorých tržby presahujú 750 miliónov eur. Teraz členské štáty diskutujú o tom, ako sa bude počítať základ dane. Teda suma, z ktorej sa 15-percentná daň bude vyrubovať.

„Ide o to, stanoviť spoločné pravidlá pre to, ako sa bude vyrátavať základ dane tak, aby v podstate nemohla byť v EÚ nekalá súťaž. Aby mali aj z hľadiska daňového zaťaženia zhruba rovnaké podmienky všetci podnikatelia,“ uviedla audítorka a daňová poradkyňa BMB Partners Renáta Bláhová.

Dobrovoľnosť môže nahradiť povinnosť

Slovenskí zamestnávatelia hovoria, že rôzne spôsoby výpočtu základu dane by sa mali zachovať. Obávajú sa tiež, že časom sa nové pravidlá začnú uplatňovať aj na menšie a stredne veľké podniky.

„Zároveň sa hovorí už v tomto kole, že pre všetky firmy, ktoré platia daň z príjmov právnických osôb, by mohlo byť použitie tejto smernice dobrovoľné. My sa však obávame, že dobrovoľnosť by mohla postupne nahradiť povinnosť,“ uviedol viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Robert Spišák.

Ide len o návrh smernice, tvrdí rezort

Firmy tiež odmietajú zvyšovanie administratívy a s tým spojené náklady. Nové pravidlá by si totiž mohli vyžiadať aj prechod na nové účtovníctvo. Rezort financií hovorí, že ide len o návrh smernice. Očakáva ešte dlhú diskusiu o technických detailoch.

„Podľa ministerstva financií viaceré obavy, ktoré vzniesli predmetné subjekty, sú už v súčasnom návrhu predbežného stanoviska reflektované,“ tvrdí ministerstvo financií.

OECD odhaduje, že úniky na daniach celosvetovo znižujú ich výnos o štyri až desať percent, čo predstavuje 100 až 240 miliárd dolárov. To je približne suma, ktorú slovenská ekonomika vyprodukuje za jeden až dva roky.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika