Na hlavný obsah

V Banskej Bystrici spílili viac ako 140-ročnú lipu pri hrobe básnika Jána Bottu

Celý cintorín je chránený, no pamiatkárov nikto neoslovil.

V Banskej Bystrici spílili viac ako 140-ročnú lipu pri hrobe básnika Jána Bottu
V Banskej Bystrici spílili viac ako 140-ročnú lipu. Foto: RTVS

Na Evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici spílili lipu pri hrobe básnika Jána Bottu. Odstránenie viac ako 140-ročného stromu sa nevyhlo kritike obyvateľov i pamiatkárov. Pred výrubom ich nikto neoslovil, hoci je cintorín národnou kultúrnou pamiatkou.

Spílenie lipy, ktorú zasadili študenti rok po smrti básnika, vyvolalo diskusiu na sociálnych sieťach. Mnohí ľudia to kritizovali.

Žiadosť o výrub podal miestny evanjelický zbor Lazovná. Tvrdí, že po búrke lipa ostala v zlom stave. Jedna časť sa odštiepila a poškodila okolité náhrobky.

Na spor sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Dominik Veľas:

„Druhá časť zvyšku stromu zostala nevyvážená, vychýlená a hrozilo jej spadnutie s akútnym nebezpečenstvom ohrozenia života, zdravia ľudí a poškodenia majetku. K vyrúbu sa vyjadril kladne krajský pamiatkový úrad a súhlas na výrub vydal odbor ochrany životného prostredia,“ povedal zborový dozorca Lazovná Vladimír Zeman.

„Mesto Banská Bystrica, ako kompetentný orgán, žiadosti vyhovel, pretože boli predložené všetky relevantné dôvody. To znamená, že bol preukázaný zlý zdravotný stav dreviny,“ potvrdila Dominika Adamovičová z kancelárie primátora mesta Banská Bystrica.

Celý cintorín je však pamiatkovo chránený, no pamiatkarov v súvislosti s výrubom lipy nikto neoslovil.

„Boli sme opomenutí a iba náhodnou obhliadkou sme zistili, že dochádza k orezu, odstraňovaniu tejto konkrétnej lipy. Požadovali by sme aj posúdenie zdravotného stavu, dendrologický posudok tejto dreviny,“ skonštatovala pracovníčka Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica Renáta Lieskovská.

„Podlieha ochrane podľa pamiatkového zákona. Mesto si malo vyžiadať najprv rozhodnutie krajského pamiatkového úradu predtým, ako samo vydalo rozhodnutie,“ kritizovala mestská poslankyňa v Banskej Bystrici Hana Kasová (Banskobystrická alternatíva).

„Povinnosť osloviť krajský pamiatkový úrad, vyjadriť sa k výrubu a výsadbe drevín, je na strane žiadateľa, ktorého pozemok sa nachádza v pamiatkovej rezervácii,“ napísalo mesto v stanovisku.

Správca na otázky neodpovedal

Na otázku, prečo správca cintorína neoslovil pamiatkarov, tak ako tvrdil, nám už neodpovedal. Podľa podpredsedu mestskej komisie pre životné prostredie by sa dalo výrubu lipy predísť, ak by sa o jej zdravotný stav začali starať kompetentní už oveľa skôr.

„Lipa má schopnosť sa dožiť 600 rokov, táto mala niečo okolo 140 rokov. Bolo potrebné vykonať technické opatrenia. Kmeň lipy mohli stabilizovať napríklad viazaním a jej korunu odľahčiť,“ vysvetlil mestský poslanec Ľuboš Vrbický (Bystrica má na viac).

Kmeň z vyrúbanej lipy ostal v približne dvojmetrovej výške. Aká ho čaká budúcnosť, nám správca cintorína tiež nevysvetlil. Za vyrúbanú lipu nariadilo mesto výsadbu troch náhradných stromov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny