Na hlavný obsah

Z rieky niesli vrecia plné odpadu: Ekológom a dobrovoľníkom sa podarilo vyčistiť šesťkilometrový úsek Slatiny

Tok čistili napriek nepriaznivému počasiu.

Z rieky niesli vrecia plné odpadu: Ekológom a dobrovoľníkom sa podarilo vyčistiť šesťkilometrový úsek Slatiny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Plné vrecia odpadu odnášali ekológovia a dobrovoľníci z brehov a vody rieky Slatina. Napriek nepriaznivému počasiu sa im podarilo vyčistiť šesťkilometrový úsek chráneného územia európskeho významu.

Pre ekológa zlé počasie neexistuje – tvrdí Martina Paulíková z občianskeho združenia Slatinka. A tak sa v neutíchajúcom daždi a v blate vydali skupinky popri toku rieky Slatina.

„Strašne veľa bordelu je všade, ľudia sú nezodpovední, to, čo môžu vyniesť do kontajnera, vyhodia do prírody. Niekoľko kontajnerov sa vyzbiera každoročne,“ myslí si obyvateľ Slatinky Róbert Mikuš.

Čisteniu rieky Slatina sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

V porovnaní s minulým rokom však odpadu ubudlo. „Tých plastových fliaš a hliníkových plechoviek je málo, čiže ten zálohový systém dokázal namotivovať ľudí. To, čo nachádzame v rieke, sú buď staré plasty, alebo stavebný materiál,“ uviedol ekológ z OZ Slatinka Ladislav Bíro.

„Mám rád rieky, ale prirodzené rieky, nie zregulované, ale takéto prirodzené, a ľudia si nevedia uvedomiť ich hodnotu,“ skonštatoval ekologický aktivista Igor Sádecký.

Chránený úsek rieky Slatina

Rieka Slatina v úseku medzi Zvolenom a Zvolenskou Slatinou je chránená. Tok rieky a najbližšie okolie s brehovými porastmi zaradili pred dvomi rokmi do siete najcennejších európskych území Natura 2000.

„Takéto rieky väčšinou už zregulovali, tu zostalo naozaj 12 km zachovaných s brehovými porastami, s jelšovými lužnými lesíkmi mokradnými lúkami. Ale aj dubovými porastami, kde rastú vzácne orchidey,“ dodala Paulíková.

Občianske združenie Slatinka už takmer tri desaťročia bojuje proti štátnemu zámeru vybudovať na tomto mieste vodnú nádrž, čím by sa zničil nielen jedinečný biotop, ale aj celá dedina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny