Na hlavný obsah

Ivan Korčok: Pred občanmi sa vytvára mienka, že nebezpečenstvo prichádza zo západu a nie z východu

V relácii Z prvej ruky - špeciál hovoril o smerovaní Slovenska.

Ivan Korčok: Pred občanmi sa vytvára mienka, že nebezpečenstvo prichádza zo západu a nie z východu
Prezidentský kandidát Ivan Korčok. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Slovensko podľa prezidentského kandidáta Ivana Korčoka v zahraničnej politike stráca kompas. „V zahraničnej politike sme spojencom, ktorému partneri prestávajú rozumieť,“ povedal v rozhovore v relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky – špeciál.

Podľa Korčoka to dokazuje aj krok Českej republiky ukončiť medzivládne konzultácie so Slovenskom. „Bavíme sa o následku, nie o príčine,“ povedal s tým, že Česko niekoľko mesiacov vnímalo rétoriku zo slovenskej strany.

Rozhodnutie českej vlády pre Korčoka nie je prekvapením. „Sme ich najbližší susedia,“ dodal. Z pozície prezidenta by bol podľa vlastných slov zárukou dobrých vzťahov medzi hlavami štátov ČR a SR.

Politici pred občanmi podľa Ivana Korčoka vytvárajú mienku, že nebezpečenstvo prichádza zo západu a nie z východu. „Musíme občanom oveľa viac vysvetľovať, o čo ozaj ide,“ uviedol aj v kontexte s vojnou na Ukrajine.

Prezident podľa neho nemusí byť len „ceremoniálnou figúrkou“. Ak by sa stal prezidentom SR, chcel by ľuďom v ekonomicky problémových regiónoch priniesť prácu a na Slovensko prilákať zahraničných investorov. „Chcem, aby ľudia pochopili, že zo zahraničnej politiky, keď chcete, sa dá dostať aj prosperita,“ priblížil.

Vzájomná spolupráca a rešpekt

Čo sa týka vnútornej politiky štátu, chcel by dosiahnuť vzájomný rešpekt a spoluprácu medzi ústavnými orgánmi. Prezident podľa neho musí byť protiváhou vlády v prípade, že jej konanie je v rozpore s ústavou.

Za dôležité právomoci prezidenta SR považuje právo veta a menovacie právomoci. „Tešil by som sa, ak by ministerské nominácie prebiehali na základe spoločnej komunikácie vlády a prezidentského úradu,“ vysvetlil. „Vymenovanie nie je len fotka a slávnostné fanfáry. Prezident musí byť s kandidátom stotožnený,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko