Na hlavný obsah

Kontrolóri kritizujú stav civilnej ochrany SR. Obsah skladu je prakticky nepoužiteľný

V krajine nemáme podľa NKÚ ani dostatok krytov.

Kontrolóri kritizujú stav civilnej ochrany SR. Obsah skladu je prakticky nepoužiteľný
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obsah skladov civilnej ochrany je podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) prakticky nepoužiteľný. NKÚ kritizuje aj celkový stav krízového riadenia. Odborník upozorňuje, že naplnenie skladov by stálo minimálne stovky miliónov eur.

Pandémia, vojna na Ukrajine a migrácia. Slovensko v posledných rokoch čelí ťažkým krízam. NKÚ teraz kritizuje nielen ich zvládnutie, ale aj to, ako funguje krízové riadenie. Materiál v skladoch civilnej ochrany je podľa NKÚ často po životnosti, v krajine nemáme dosť krytov a chýba nám aj personál.

„Určite to nie je problém ani minulého, ani predchádzajúceho roka. Je to dlhodobý problém,“ uviedol predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Správe NKÚ sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Oliver Remiáš:

Kontrolóri z NKÚ tvrdia, že ministerstvo vnútra porušilo zákon, keď jeho zamestnanci nekontrolovali stav materiálu v skladoch, ani pripravenosť štátu na krízové situácie. Rezort tvrdí, že už vie, ako chce krízové riadenie štátu meniť. Na obvinenie z porušenia zákona nereagovalo.

„Správa NKÚ len potvrdzuje správnosť rozhodnutia, ktoré urobilo nové vedenie rezortu vnútra. V krízovom riadení štátu musí nastať skoková zmena,“ komentoval rezort vnútra. Ministerstvo sľubuje zmenu celého krízového riadenia štátu.

Predseda Dobrovoľnej civilnej ochrany Stanislav Pešek súhlasí, že zmeny treba, no nebude to zadarmo. „Štandardná plynová maska, ktorá sa používa, stojí 120 eur. A teraz si predstavte, že by bolo treba kúpiť štyri – päť miliónov. Tieto masky majú životnosť päť – desať rokov, a to sa nerozprávame o filtroch, rukaviciach,“ spresnil.

Peniaze treba aj na personálne zabezpečenie okresných úradov. Na každom z nich pôsobí jeden alebo dvaja odborníci v tejto oblasti. V samosprávnych krajoch je ich síce viac, no sú zároveň operátormi tiesňovej linky 112. Takýto počet je podľa kontrolórov nedostatočný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko