Na hlavný obsah

Ambulantní lekári zvažujú zavádzanie poplatkov: Sektor vraj potrebuje viac peňazí

Situáciu môžu zvrátiť rokovania s poisťovňami a tiež prípadné dofinancovanie sektora.

Ambulantní lekári zvažujú zavádzanie poplatkov: Sektor vraj potrebuje viac peňazí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ambulantní lekári nie sú spokojní s prerozdelením financií na tento rok. Prijatá rozpočtová vyhláška im navýšila zdroje oproti pôvodnému návrhu o celkom 188 miliónov eur, zdôrazňujú však, že na chod sektora to nestačí. Nevylučujú zavedenie poplatkov v ambulanciách. Situáciu ešte môžu zvrátiť rokovania s poisťovňami a tiež prípadné dofinancovanie sektora.

Najskôr mali všeobecní aj lekári špecialisti dostať jednu miliardu a 682 miliónov eur. Prijatá vyhláška so zapracovanými pripomienkami im napokon garantuje o 188 miliónov viac. Šéf Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth hovorí, že to nestačí.

„Z mínusových čísel sme sa dostali kvázi na nulu, čo je, samozrejme, nedostačujúca suma. Určite sú pre nás poplatky v zdravotníctve témou číslo jedna,“ vyhlásil.

Asociácia súkromných lekárov otvára rokovania aj so zdravotnými poisťovňami, ktoré vyhlášku pretavia do svojich ponúk pre ambulancie, čo potvrdzuje aj prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov. Podľa Jaroslavy Orosovej ďalšie stanovisko zaujmú až potom.

ANS nelegálne poplatky odmieta

„Pokiaľ rozpočet zostane taký, ako bol navrhnutý, tak ambulancie celkom určite nedokážu pokryť svoje náklady. Budú musieť hľadať iné spôsoby pokrytia svojej prevádzky,“ uviedla.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá v zariadeniach prevádzkuje až 2-tisíc ambulancií, nelegálne poplatky navyše odmieta.

„Halabala poplatky vyberať nebudeme. Nepovažujeme to za správne ani etické. Sme za to, aby boli poplatky, ale musia byť legislatívne podchytené,“ tvrdí prezident ANS Marián Petko.

Ministerstvo zdravotníctva hovorí o audite. Chcú preveriť, koľko a akých poplatkov lekári vyberajú. „Okrem toho jedným dychom, ako pri schválení veľkého rozpočtu dodávam, že tento rok bude určite ešte potrebné sektor dofinancovať,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ak sa podarí financie nájsť, ambulanciám sľubuje rezort 98 miliónov eur navyše.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál