Na hlavný obsah

Mestskí poslanci v Tisovci sú v spore s primátorom. Dôvodom je zmena výroby vápna

Rozruch medzi poslancami mesta vyvolala reportáž RTVS.

Mestskí poslanci v Tisovci sú v spore s primátorom. Dôvodom je zmena výroby vápna
Výrobňa vápna v Tisovci. Foto: RTVS

Mestskí poslanci v Tisovci požadujú transparentné posúdenie vplyvu na životné prostredie pri výrobe vápna v blízkosti mesta. Firma, ktorá závod prevádzkuje, v ňom plánuje používať biomasu. Projekt síce schválil envirorezort, no niektoré jeho odbory s tým nesúhlasili.

Vypaľovanie vápna petrokoksom, ktorý obsahuje ťažkú ropu, by mala v Tisovci nahradiť ekologickejšia biomasa. Rozruch medzi poslancami mesta vyvolala reportáž RTVS, z ktorej sa dozvedeli, že ministerstvo životného prostredia projekt odobrilo.

Sporu pri zmene výroby vápna v Tisovci sa v Správach RTVS z regiónov sa venoval redaktor Radovan Kondrlík:

Žiadajú, aby úrady dodatočne vypracovali analýzu vplyvu na životné prostredie. „Potrebujeme mať istotu, že naozaj biomasa nebude mať taký vplyv na obyvateľov a život ľudí, aký má teraz petrokoks,“ povedala mestská poslankyňa v Tisovci Hana Homoľová.

Podľa ministerstva posudzovať vplyv na životné prostredie nebolo treba, lebo výroba biomasou má priaznivejší efekt ako petrolejový koks. „Myslím si, že to vyhodnotila tak, ako to vyhodnotila. Nemám dôvod to spochybňovať. Neviem čo je zlé na biomase,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Mestskí poslanci kritizujú primátora

Mestskí poslanci kritizovali aj primátora, že ich o zámere zmeniť výrobu neinformoval. „Investícia takéhoto rozsahu, ako je napríklad výpal vápna v Calmite, kde sa jedná o prípadné zhoršenie životného prostredie alebo ohrozenie zdravia, takéto veci sa musia jednoznačne prejednávať v mestskom zastupiteľstve,“ vysvetlil mestský poslanec Karol Kubíny.

„Zákonná povinnosť, ktorá vyplynula z toho, že máme informovať, bola zverejnená na úradnej tabuli, ako aj tabuli mesta. Každý mal možnosť si to prečítať, každý mal možnosť to pripomienkovať,“ skonštatoval primátor mesta Tisovec Ján Vengrín.

Poslancom sa nepáči aj to, že nekomunikovala ani prevádzkujúca spoločnosť. S mestom má totiž dohodu o spolupráci. „Pána primátora som informoval. To, že mal možno inak komunikovať s poslancami, pripúšťam,“ povedal konateľ spoločnosti na výrobu vápna v Tisovci Peter Vaniš.

„Ak som urobil chybu, týmto si ju dokážem priznať. Ale myslím, si, že to nebude mať žiadny dosah na obyvateľstvo,“ dodal primátor.

Povolenie výroby nie je definitívne

Povolenie výroby biomasou nie je definitívne. Proti rozhodnutiu ministerstva životného prostredia podali aktivisti rozklad, ktorý rieši odvolacia komisia.

Výrobou vápna sa budú poslanci v Tisovci zaoberať aj na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Návrh nového výrobného procesu im predstaví konateľ dotknutej firmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny