Na hlavný obsah

KBS informovala o štatistikách sexuálneho zneužívania v cirkvi. Odborníci upozornili na sporné veci

Katolícka cirkev sa chce priblížiť verejnosti.

KBS informovala o štatistikách sexuálneho zneužívania v cirkvi. Odborníci upozornili na sporné veci
Foto: TASR/Veronika Mihaliková

Komisia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre ochranu maloletých v cirkvi vydala ešte začiatkom marca svoju prvú hodnotiacu správu. Informuje aj o štatistikách v súvislosti so sexuálnym zneužívaním.

Otvorenejšou komunikáciou sa chce katolícka cirkev viac priblížiť verejnosti. Odborníci tento krok vítajú, zároveň však upozorňujú na viaceré nedostatky.

Hovorkyňa KBS Katarína Jančišínová vysvetľuje, že cieľom komisie je pracovať v prospech obetí. „Naštartoval sa tento proces práve v mene pápeža Františka v snahe o transparentnosť a pravdivosť,“ uviedla.

Komisia vo svoje prvej správe informuje napríklad o zriadení úradov pre nahlásenie zneužívanie v cirkvi. „Tak podrobne žiadna správa u nás nevyšla,“ reagoval cirkevný analytik Jaroslav Šebek z českej akadémie vied.

Štatistiky prípadov zneužívania

Komisia v nej odkrýva aj štatistiku prípadov sexuálneho zneužívania. Priznáva, že zachytené údaje sú len malou časťou reality. Od roku 1990 zaznamenala 68 podnetov, 39 z nich sa potvrdilo.

„V prípade tých najzávažnejších skutkov štatistika hovorí o piatich prípadoch z desiatich, ktoré boli nahlásené orgánom činným v trestnom konaní. Podnet mohla dať poškodená osoba alebo aj cirkev. Pri zvyšných prípadoch k nahláseniu nedošlo z rôznych dôvodov,“ priblížila Jančišínová.

Vysvetľuje, že môže ísť o premlčané prípady alebo sa na políciu nechceli obrátiť samotné, medzičasom dospelé, obete. Cirkev tvrdí, že si chce plniť oznamovaciu povinnosť, no zároveň chce byť miestom bezpečia aj pre takýchto oznamovateľov.

Odborník na trestné právo Peter Kováč pripomína, že v prípade sexuálneho zneužívania môže byť neoznámenie trestné. „Pokiaľ je to oznámené pri spovedi, tak tam je výnimka. Ale pokiaľ to bolo mimo spovede, bolo to hodnoverným spôsobom, je tu de facto oznamovacia povinnosť,“ dodal.

Kritika odborníkov

KBS chce civilné autority iniciatívne žiadať o usmernenie. „Ak hľadáme dôvody, ako sa tváriť, že sme na strane obetí a mlčíme s nimi, v skutočnosti nie sme na strane obetí. Sme na strane páchateľov. Akékoľvek úvahy týmto smerom sú scestné,“ poznamenala analytička a odborníčka z oblasti zneužívania detí Slávka Karkošková.

Hoci zverejnenie správy víta, zamrzeli ju aj ďalšie formulácie v dokumente. Napríklad, že problém sexuálneho zneužívania maloletých je označený ako novodobý fenomén spoločnosti vrátane cirkvi, s čím nesúhlasí.

Kňaz a profesor kanonického práva Ján Duda pripomína obmedzené právomoci komisie. „Také niečo by sme čakali, že zverejní diecézny biskup, on je vyšetrujúci orgán,“ dodal s tým, že je rád, že vôbec nejaká správa vyšla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko