Na hlavný obsah

Mladík zodpovedný za únik tajných dokumentov Pentagónu sa na federálnom súde USA priznal

Súhlasil s vyše 16-ročným trestom odňatia slobody.

Mladík zodpovedný za únik tajných dokumentov Pentagónu sa na federálnom súde USA priznal
Na videosnímke agenti FBI zadržali 21-ročného Jacka Teixeiru (v červených krátkych nohaviciach). Foto: TASR/AP

Americký vojenský pilot Jack Teixeira sa v pondelok (4. 3.) na federálnom súde v USA priznal k úmyselnému zverejneniu informácií o národnej bezpečnosti z prísne tajných dokumentov Pentagónu.

Na základe dohody súhlasil s viac než 16-ročným trestom odňatia slobody výmenou za to, že prokuratúra stiahne závažnejšie obvinenia zo špionáže. Informovala o tom agentúra AFP.

Teixeira sa priznal v šiestich bodoch obžaloby. Okrem odpykania si väzenského trestu musí zaplatiť aj pokutu vo výške 50 000 dolárov. Spravodajským službám má tiež pomôcť zistiť dosah ním prezradených informácií.

Špecialistu na IT z Národnej leteckej gardy štátu Massachusetts v apríli zatkli za údajné zorganizovanie najväčšieho úniku tajných dokumentov USA za posledných desať rokov. Niektoré sa týkali aj vojny na Ukrajine. Ak by bol obvinený podľa zákona o špionáži, mohol dostať doživotie.

Dokumenty zverejnil na Discorde

Teixeira zverejnil tajné dokumenty v súkromnej diskusnej skupine na sociálnej platforme Discord.

Dokumenty, ktoré sa rýchlo rozšírili po internete, poukazovali na obavy USA o vojenskú spôsobilosť Ukrajiny proti invázii ruských síl a okrem iných citlivých informácií odhalili, že Washington zrejme špehoval spojenecký Izrael a tiež Južnú Kóreu.

V máji 2023 ho sudca umiestnil do väzby, pretože prokuratúra vyjadrila obavy, že na slobode by mohol predstavovať riziko pre americkú národnú bezpečnosť. Podľa prokuratúry mohol mať naďalej prístup k tajným dokumentom a cudzie „nepriateľské“ režimy by mu mohli pomôcť utiecť z USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet