Na hlavný obsah

Z Ruska unikli tajné dokumenty: Jadrové zbrane by Kremeľ mohol použiť v skoršej fáze, než sa očakávalo

Dokumenty získal denník Financial Times.

Z Ruska unikli tajné dokumenty: Jadrové zbrane by Kremeľ mohol použiť v skoršej fáze, než sa očakávalo
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

Prah pre použitie taktických jadrových zbraní je v Rusku oveľa nižší, ako verejne vyhlasujú ruskí predstavitelia. Uviedol denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na uniknuté tajné dokumenty, ktoré získal.

Kritériá pre prípadnú jadrovú reakciu siahajú od počiatočnej fázy konfliktu s veľkou svetovou mocnosťou, cez vpád nepriateľa na ruské územie, až po konkrétnejšie spúšťacie mechanizmy. Medzi nimi sa napríklad spomína ako zničenie 20 percent ruských strategických raketových ponoriek. Vyplýva to z 29 dokumentov z rokov 2008 až 2014.

Uniknuté materiály obsahujú vojnové scenáre a prezentácie pre dôstojníkov námorníctva, ktoré pojednávajú o princípoch použitia jadrových zbraní. Podľa jedného scenára, v ktorom sa nacvičovala reakcia na prípadnú čínsku inváziu, môže Rusko odpovedať taktickým jadrovým úderom na druhú vlnu ofenzívy čínskej armády.

V školiacej prezentácii pre dôstojníkov námorníctva sa stanovujú širšie kritériá pre prípadné použitie jadrových zbraní. Patrí medzi ne vylodenie nepriateľa na ruskom území, porážka jednotiek zodpovedných za ochranu hraníc alebo bezprostredný útok nepriateľa s použitím konvenčných zbraní.

Tajné dokumenty naznačujú, že hranicou by mohla byť kombinácia faktorov, kedy straty, ktoré utrpia ruské jednotky, „nezvratne povedú k ich neschopnosti zastaviť rozsiahlu nepriateľskú agresiu“.

Medzi ďalšie možné podmienky patrí zničenie 20 percent ruských raketových ponoriek, 30 percent jadrových ponoriek, troch alebo viacerých krížnikov. Ďalej troch leteckých základní alebo súčasný útok na primárne a záložné pobrežné veliteľské centrá.

Kremeľ sa k dokumentom nevyjadril

Podľa dokumentov by ruská armáda mohla použiť taktické jadrové zbrane tiež pre širokú škálu účelov. A to vrátane „odrazenia štátu od použitia agresie“ alebo „eskalácie konfliktu k zastaveniu agresie“.

„Je to prvýkrát, čo sme videli, že sa takéto dokumenty dostali na verejnosť,“ povedal riaditeľ Carnegieho strediska Alexander Gabujev.

Riaditeľ strediska sa zaoberá euroázijským regiónom a Ruskom. „Ukazujú, že operačný prah pre použitie jadrových zbraní stojí pomerne nízko, ak požadovaný výsledok nemožno dosiahnuť konvenčnými prostriedkami,“ dodal.

Kremeľ sa k uniknutým dokumentom nevyjadril. Podľa odborníkov sú pre ruskú vojenskú doktrínu stále relevantné.

Materiály získané novinármi majú pripraviť ruské jednotky na situácie, v ktorých by krajina mohla použiť jadrové zbrane, nie vytvoriť súbor pravidiel pre ich použitie, povedal Jack Watling z londýnskeho think-tanku Royal United Services Institute (RUSI). Podľa neho bude na použitie jadrových zbraní potrebné politické rozhodnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet