Na hlavný obsah

Na najvyššie obývané miesto na Slovensku sa volebná urna nedostane. Voliči musia zísť 1 700 metrov dole

Ľudia zamestnaní na Lomnickom štíte to majú ťažké.

Na najvyššie obývané miesto na Slovensku sa volebná urna nedostane. Voliči musia zísť 1 700 metrov dole
Je ťažké zúčastniť sa volieb, keď pracujete na Lomnickom štíte. Foto: RTVS

Na najvyššie obývané miesto na Slovensku – Lomnický štít – sa volebná urna nedostane. Všetci tí, ktorí majú záujem odovzdať svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb, musia zísť 1 700 výškových metrov do podhoria.

Vedeckí pracovníci z observatória a meteorologického pracoviska na štíte to také jednoduché nemajú. Astronómovia a meteorológovia na Lomnickom štíte pracujú v sedemdňových turnusoch. Tí, ktorí majú službu, preto prvé kolo prezidentských volieb nestihnú.

„Pracujeme od rána od šiestej, do večera do deviatej. Ak by som chcel ísť na voľby, tak potrebujem výmenu,“ hovorí meteorológ na Lomnickom štíte Rastislav Mačura.

Ako volia meteorológovia, zisťovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Ivana Ratkovká:

„Vzhľadom na to, že tu bude kolega z Astronomického ústavu, tak môžem odbehnúť do Tatranskej Lomnice odvoliť. Voličský preukaz mám,“ hovorí Ronald Langer z Ústavu experimentálnej fyziky Lomnický štít.

Aj to len v prípade, že lanovky budú premávať. Nijako inak sa dole dostať nevedia. „Samozrejme, Lomnický štít je nevyspytateľný. Ak by bolo horšie počasie a museli by tu zamestnanci alebo hostia ostať, tak si užijú skôr dovolenku ako volebný deň,“ priblížil manažér tatranského strediska Lukáš Brodanský.

Zamestnanci na Lomnickom štíte už aj v minulosti žiadali o prenosnú volebnú schránku. „Bolo by super, ak by došli až sem k nám, trošku by nám to uľahčilo situáciu,“ hovorí čašník v reštaurácii na Lomnickom štíte Marcel Timočko.

„Minimálne, keby urna mohla prísť na Skalnaté pleso. Myslím, že by záujemcov bolo dosť,“ vyhlásil Langer.

„Keď sme to skúšali vo volebnej komisii, tak povedali, že buď budete strašne chorý alebo ležiaci pacient. Vtedy prídeme s urnou. Ani jedno nie sme, tak bohužiaľ. Druhé kolo je šanca,“ skonštatoval meteorológ na Lomnickom štíte Rastislav Mačura.

Členovia komisie nie sú vysokohorskí vodcovia

Tatranský primátor priznal, že už odmietli aj požiadavky na volebnú schránku z tatranských vysokohorských chát. Členovia volebnej komisie nie sú horskí vodcovia. A navyše si nechce ani len predstaviť, že by volebná komisia uviazla pre vietor či búrku 2 634 metrov nad morom.

„Komisie majú päť či šesť členov. Na Lomnický štít je to aj šesť hodín, kým by to obrátili. Ostatní členovia komisie by pomaly ani na toaletu nemohli odísť,“ povedal primátor mesta Vysoké Tatry Jozef Štefaňák.

Všetci tí, ktorí chcú v Tatrách odovzdať svoj hlas, musia zísť do mesta či podhoria. „Je tu tá možnosť, z Lomničáku sa dá zlyžovať. Tí voliči by boli za chvíľu dole. Ťažší by bol asi ten návrat,“ dodal Štefaňák.

Kto vie, aké by boli reakcie na túto výzvu. Isté však je, že tatranské volebné miestnosti sú nachystané v kúpeľoch zdravotníckych zariadeniach či v najvyššie položenej škole na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny