Na hlavný obsah

Voliť prezidenta SR budú aj vo väzniciach. Záujem o účasť prejavilo vyše dvetisíc väznených osôb

Svoj hlas budú môcť odovzdať do prenosnej volebnej schránky.

Voliť prezidenta SR budú aj vo väzniciach. Záujem o účasť prejavilo vyše dvetisíc väznených osôb
Odsúdení a obvinení počas prezidentských volieb. Foto: TASR/František Iván

V ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody prejavilo záujem o účasť v prezidentských voľbách 2 053 väznených osôb s hlasovacím preukazom.

Štyri osoby môžu voliť bez hlasovacieho preukazu. Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

„Všetky ústavy vopred zabezpečili, aby obvinených a odsúdených v dostatočnom časovom predstihu písomne informovali o konaní volieb, spôsobe a práve voliť,“ priblížila hovorkyňa.

V deň volieb budú pred členov okrskovej volebnej komisie predvedení obvinení a odsúdení, ktorí prejavia záujem hlasovať. Svoj hlas budú môcť odovzdať do prenosnej volebnej schránky.

Ako doplnila, právo voliť má obvinený alebo odsúdený, ktorý je občanom SR, v deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území SR a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku a nemá prekážku práva voliť.

Aktuálne sa v slovenských ústavoch nachádza celkovo 1 372 obvinených a 8 384 odsúdených (spolu 9 756 osôb). Z celkového počtu väznených je 21 obvinených mladistvých, 22 odsúdených mladistvých a 479 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko