Na hlavný obsah

Na Slovensku sa stále používajú státisíce starých plynových kotlov. S ich výmenou pomôže nový projekt

Mali by sa vymeniť za kondenzačné.

Na Slovensku sa stále používajú státisíce starých plynových kotlov. S ich výmenou pomôže nový projekt
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v spolupráci so Slovenským plynárenským a naftovým zväzom chce pomôcť vymeniť obyvateľom staré plynové kotly za nové kondenzačné. Na Slovensku je aktuálne v prevádzke ešte 400-tisíc starých kotlov. Nová európska smernica o energetickej efektívnosti pripúšťa používanie zemného plynu na kúrenie ešte do roku 2040.

Pre mestá a obce predstavuje zemný plyn stále dôležitý zdroj energie.

„Je kľúčový pre zabezpečenie vykurovania verejných budov a budov vo vlastníctve obcí. Zároveň je to dôležité aj pre obyvateľov, lebo či chceme, alebo nechceme, stále väčšina energetických zariadení zodpovedných za vykurovanie v jednotlivých mestách, je viazaná práve na plyn,“ zhodnotil predseda ZMOS Jozef Božik.

Projektu na výmenu kotlov sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

Na Slovensku je aktuálne v prevádzke 800-tisíc kotlov na plyn, z toho polovica je už moderných kondenzačných. V rámci projektu „Môj nový kotol“ si môže svoje staré kotly vymeniť mnoho ďalších domácností.

„SPP – Distribúcia spolu s dodávateľmi plynových technológií zabezpečila zľavové poukážky pre obyvateľov v domácnostiach. Tieto zľavové poukážky môžu využiť na nákup nového plynového kondenzačného kotla,“ vysvetlil generálny riaditeľ SPP – Distribúcia Martin Hollý.

Pomoc mnohí vítajú

Informácie získajú na všetkých mestských a obecných úradoch. Mnohí to vítajú. Zakúpiť nový plynový kotol v zľave sa dá len do konca tohto roka.

„Po roku 2025 štáty nebudú môcť domácnostiam prispievať na samostatne stojace plynové kotly. Podpora bude môcť ísť do hybridných riešení ak domácnosť využíva plynový kotol v kombinácii so slnečnými kolektormi alebo tepelným čerpadlom, alebo iným zariadením využívajúcim obnoviteľné zdroje energie,“ pokračoval analytik energie-portálu Radovan Potočár.

Nová európska smernica o energetickej efektívnosti podľa Martina Hollého hovorí o tom, aby si každý členský štát vrátane Slovenska do roku 2040 pripravil plán „dekarbonizácie“ v oblasti individuálneho vykurovania. Plynové kotly sú stále v hre.

„V strednodobom horizonte používanie plynových kondenzačných kotlov a výmena majú obrovských zmysel. Prinesie to okamžitú úsporu a environmentálny efekt. V dlhodobom horizonte plynárenstvo pracuje na integrácii obnoviteľných plynov, ako biometán a vodík,“ uviedol Hollý.

Dodáva, že nové kondenzačné plynové kotly dokážu spaľovať biometán a vodík v podobe zmesi zemného plynu s vodíkom. Môžu sa teda používať aj po roku 2040.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál