Na hlavný obsah

Na svete je už viac ako miliarda obéznych ľudí. Problém neobchádza ani deti

Počet obéznych ľudí stúpol štvornásobne.

Na svete je už viac ako miliarda obéznych ľudí. Problém neobchádza ani deti
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Profimedia

Počet obéznych ľudí celosvetovo presiahol jednu miliardu. Preukázala to štúdia organizácie NCD Risk Factor Collaboration v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Informoval o tom zahraničný portál Skynews.

Zo zistení vyplýva aj to, že sa „miera obezity u detí a dospievajúcich v rokoch 1990 a 2022 zvýšila štvornásobne, pričom u dospelých sa viac ako zdvojnásobila“.

Ubudlo tiež detí a dospelých, ktorí trpia podváhou. V rovnakom období tento problém klesol u dospelých o viac ako o polovicu. Podľa výsledkov výskumu bolo obéznych 879 miliónov dospelých ľudí a 159 miliónov detí.

„Je veľmi znepokojujúce, že epidémia obezity, ktorá bola v roku 1990 zjavná u dospelých vo veľkej časti sveta, sa teraz odráža aj u detí a dospievajúcich v školskom veku,“ povedal pre portál autor štúdie profesor Majid Ezzati.

„Zároveň sú stovky miliónov ľudí stále postihnuté podvýživou, najmä v niektorých najchudobnejších častiach sveta. Na úspešné riešenie oboch foriem podvýživy je nevyhnutné, aby sme výrazne zlepšili dostupnosť a cenovú prístupnosť zdravých a výživných potravín,“ dodal.

V roku 2022 bolo podvyživených 10,1 percenta dievčat, u chlapcov to bolo 12,4 percenta. Ide o podstatný nárast od roku 1990, kedy podvýživou trpelo 4,7 percenta populácie.

Najvyšší výskyt obezity zaznamenali v Tongu, Americkej Samoe, Polynézii a Mikronézii, Cookovych ostrovoch a v Niue.

Štúdia uvádza, že na celom svete bude mať od roku 2022 podváhu približne 532 miliónov ľudí, z toho 183 miliónov žien, 164 miliónov mužov, 77 miliónov dievčat a 108 miliónov chlapcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet