Na hlavný obsah

Narastá počet infikovaných tuberkulózou. Situácia je podľa odborníkov pod kontrolou

Zvýšený výskyt ochorenia zaznamenali aj v Michalovciach.

Narastá počet infikovaných tuberkulózou. Situácia je podľa odborníkov pod kontrolou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po pandémii ochorenia COVID-19 je na vzostupe tuberkulóza. Počet ľudí, ktorí sú infikovaní touto chorobou narastá. Najrizikovejšou skupinou je rómske etnikum. Tvorí takmer 60 percent z celkového počtu prípadov.

Na Slovensku máme aktuálne 221 prípadov tuberkulózy. Koronavírus zvrátil roky poklesu dosiahnutého v boji s touto infekčnou chorobou.

„Sledujeme nárast o takmer 30 percent, avšak treba si uvedomiť, že sú to stále štyri prípady na 100-tisíc obyvateľov. Situácia je plne pod kontrolou,“ priblížil primár oddelenia pneumológie a ftizeológie vo Vyšných Hágoch Ivan Solovič.

Nárastu počtu infikovaných tuberkulózou sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Miriam Hozzová:

Úmrtie v Hranovnici

Najvypuklejší problém bol vlani v obci Hranovnica. Zaznamenali až 31 prípadov a dokonca aj úmrtie na tuberkulózu. „Skúsme s tým niečo urobiť. Aktívne sme sa do toho pustili. Ak sa chceme niekde posunúť, tak niekto musel začať,“ povedala starostka obce Hranovnica Angelika Farkašová.

V obci vyhlásili mimoriadnu situáciu. Pomáhala armáda, terénne pracovníčky a lekári vyšetrovali priamo na mieste. „Treba si uvedomiť, že ľudia sami neprídu. Za nimi treba chodiť do terénu, aktívne to skúmať a pýtať sa, či sa liečia. Naozaj to kontrolovať,“ povedala Farkašová.

„Liečba tuberkulózy na rozdiel od iných infekčných ochoreniach netrvá dva či tri týždne, ale trvá šesť mesiacov,“ vysvetlil primár Solovič.

Zvýšený výskyt ochorenia zaznamenali aj v obci Ostrovany, Bystrany či v Michalovciach. V národnom ústave vo Vyšných Hágoch testujú vzorky takmer z celého Slovenska.

Bacil si môžete doniesť zo zahraničia

Bacil si môžete doniesť aj zo zahraničia. Počas jedného roka vyšetrili približne 30 Slovákov, ktorí cestovali v lietadle viac ako osem hodín.

„Počas tohto letu sedeli na palube dva rady pred alebo za indexovaným pacientom. Človek pri rozprávaní a kašli vykašliava mikrobaktérie, teda infekčné bacily, ktoré prenášajú infekciu do vzdialenosti päť metrov,“ vysvetlil Solovič.

Až tretina populácie vo svete je infikovaná, avšak len u desiatich percent z nich vzniká ochorenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny