Na hlavný obsah

Nákup luxusných áut aj niekoľkotisícové odmeny: NKÚ upozorňuje na nedostatky v jednom zo štátnych úradov

Ide o Úrad pre územné plánovanie a výstavbu.

Nákup luxusných áut aj niekoľkotisícové odmeny: NKÚ upozorňuje na nedostatky v jednom zo štátnych úradov
Na ilustračnej snímke nápis na budove Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Foto: TASR

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) upozorňuje na viaceré nedostatky v Úrade pre územné plánovanie a výstavbu. Kontrola zistila niekoľkotisícové odmeny niektorých zamestnancov, obstaranie luxusných vozidiel aj nevýhodný nájmom kancelárskych priestorov.

„NKÚ upozorňuje na to, že kroky predstaviteľov nového úradu boli často netransparentné, formálne a vnútorný kontrolný systém nebol funkčný. Konanie úradu bolo neprehľadné a v niektorých prípadoch vzbudzovalo pochybnosti o pravých dôvodoch niektorých ním vykonaných rozhodnutí,“ vysvetľuje hovorkyňa Daniela Bolech Dobáková.

Úrad pre územné plánovanie porušil podľa NKÚ viacero zákonov, napríklad o verejnom obstarávaní, finančnej kontrole či rozpočtových pravidlách. Riaditeľ tlačového oddelenia úradu Pavel Machava podotýka, že pri kontrole poskytli maximálnu súčinnosť a predložili všetky dokumenty. S niektorými zisteniami nesúhlasia.

„Ak chce štát dostať na svoju stranu vysokokvalifikovaných odborníkov, je potrebné ich primerane ohodnotiť. Preto úrad rovnako ako aj ostatné štátne inštitúcie využíva v špecifických prípadoch inštitút osobného platu či odmien, čo je v súlade so zákonom o štátnej službe,“ uviedol Machava.

Pokúšali sme sa získať aj stanovisko bývalého podpredsedu vlády Štefana Holého zo Sme rodina, ktorý presadil vznik úradu. Tvrdí, že keďže už dlhší čas nie je verejne činná osoba, nebude sa vyjadrovať k záležitostiam súčasného vedenia štátnych inštitúcii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál