Na hlavný obsah

Obecné rozhlasy nahrádzajú modernejšie technológie. Sľubujú si od nich rýchlejšiu komunikáciu

Pribúdajú najmä od zemetrasenia na východe Slovenska.

Obecné rozhlasy nahrádzajú modernejšie technológie. Sľubujú si od nich rýchlejšiu komunikáciu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestské a obecné rozhlasy v poslednom období nahrádzajú mobilné aplikácie. Primátori a starostovia si od nich sľubujú lepšiu a hlavne rýchlejšiu komunikáciu s obyvateľmi. Ľudia sú počas dňa v práci alebo mimo bydliska, preto často nezachytia informácie z miestneho rozhlasu.

Pred pár mesiacmi postihlo zemetrasenie obce východného Slovenska. O dianí starostovia informovali najmä prostredníctvom sociálnych sieti alebo mobilných aplikácii.

„Ľudia si mohli nájsť informácie na webe, na sociálnych sieťach, obec vtedy zabezpečovala existenčné problémy, takže toto ani nie je potrebné dávať vedieť, skôr ak chce obec informovať o ďalších krokoch,“ informovala starostka Jasenova Lucia Sukeľová.

„My teraz sme v takom skúšobnom režime, skúšame aj nový digitálny rozhlas, ale to je zatiaľ v skúšobnej prevádzke,“ pokračoval starosta Ďapaloviec Ján Cmar.

Novým technológiám v mestách a obciach sa v reportáži v Správach :24 venovala redaktorka Lucia Benetínová:

Mestá prichádzajú s aplikáciami

Mesto Strážske v týchto dňoch zaviedlo mobilnú aplikáciu, aby obyvateľov informovalo o aktuálnom dianí.

„Chceme byť bližšie k občanovi a po skúsenostiach z minulého roka, ako zemetrasenie alebo krupobitie, mať priamy a rýchly kontakt s občanmi. Náš rozhlas je dosť starej technológie, takže aj preto sme pristúpili k tomu, aby sme využívali nové-modernejšie technológie,“ uviedol primátor Strážskeho Patrik Magdoško.

V meste Svidník už podobnú aplikáciu využívajú takmer tri roky. „Rozhlas je obľúbený hlavne u starších občanov, je to pre nich dôležitý informačný kanál, pre mladších je aj tá aplikácia dobrá,“ podotkla starostka mesta Marcela Ivančová.

„Zatiaľ sme ešte nedošli do času, kde by appky mohli alternovať rozhlasu. Ak by došlo k nejakému ohrozeniu, je dobré mať aj rozhlasy,“ dodal predseda Združenia miest a obcí SR Jozef Božik.

Zákon o civilnej ochrane neukladá obciam povinnosť informovať prostredníctvom obecného rozhlasu. Preto ho mnohé obce a mestá nahrádzajú modernejšími technológiami.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny