Na hlavný obsah

Odborníci Rady Európy vyjadrili obavy z maďarského zákona o zvrchovanosti. Mohol by ohroziť slobodu slova

Maďarský zákon obmedzuje zahraničné politické zasahovanie.

Odborníci Rady Európy vyjadrili obavy z maďarského zákona o zvrchovanosti. Mohol by ohroziť slobodu slova
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Nový maďarský zákon o zvrchovanosti, ktorý má brániť zásahom zvonku do národnej politiky, by mohol ohroziť slobodu slova v krajine. Podľa agentúry Reuters to v utorok (19. 3.) vo zverejnenom stanovisku uviedli odborníci na ústavné právo Rady Európy.

Maďarský parlament prijal v decembri zákon, ktorý podľa vládnucej strany Fidesz zabráni neprimeranému zasahovaniu zahraničných osôb alebo skupín do národnej politiky. Norma zriaďuje takzvaný úrad pre ochranu zvrchovanosti.

Nový úrad má zisťovať a vyhodnocovať riziká politického zasahovania. Zákon tiež trestá nedovolené zahraničné financovanie strán alebo skupín kandidujúcich vo voľbách až trojročným väzením.

Podľa odborníkov takzvanej Benátskej komisie Rady Európy nemožno tento úrad považovať za nezávislý, čo by mohlo viesť k svojvoľnému a politicky motivovanému uplatňovaniu zákona.

„Existuje teda vysoké riziko, že zriadenie a činnosť úradu bude mať mrazivý účinok na slobodnú a demokratickú diskusiu v Maďarsku,“ uviedli experti vo vyhlásení.

Podľa nich by zákon mohol úradu umožniť „zasahovať do súkromia akéhokoľvek právnického alebo fyzického subjektu a vykonávať jeho označovanie a odsudzovanie bez toho, aby podliehal akejkoľvek kontrole“.

Viktor Orbán zintenzívňuje kampaň

Nový zákon prichádza v čase, keď národnokonzervatívny premiér Viktor Orbán, ktorý sa opakovane dostal do stretu s Európskou úniou kvôli dodržiavaniu demokratických štandardov v Maďarsku, zintenzívňuje kampaň svojej strany Fidesz pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu.

Minulý mesiac Európska komisia uviedla, že nové maďarské právne predpisy porušujú zákony EÚ o demokracii a rovnakých právach občanov EÚ. Začne konanie pre porušenie práva. Legislatívu kritizovali tiež americkí predstavitelia.

Rada Európy je medzinárodná celoeurópska organizácia so sídlom v Štrasburgu. Zabezpečuje spoluprácu členských štátov najmä v oblasti podpory demokracie a ochrany ľudských aj sociálnych práv a slobôd. Nesúvisí s Európskou úniou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet