Na hlavný obsah

Proti Orbánovej politike vyšli do ulíc tisíce nespokojných Maďarov. Protest zvolal nový opozičný líder

Chystá sa založiť novú stranu.

Proti Orbánovej politike vyšli do ulíc tisíce nespokojných Maďarov. Protest zvolal nový opozičný líder
Na snímke maďarský opozičný politik Péter Magyar. Foto: RTVS

Demonštráciu proti vláde Viktora Orbána, na ktorej sa v piatok (15. 3.) zišlo v Budapešti desaťtisíc ľudí, zvolal nový opozičný líder Péter Magyar. Ten sa chystá založiť stranu ako konkurenciu vládnemu Fideszu.

Opozičné hnutie si dalo za cieľ po 14 rokoch zbaviť moci stranu Fidesz a jej predsedu Viktora Orbána. „Maďari viac neveria vláde, ktorá sa správa ku krajine ako k svojmu majetku, a ani skompromitovanej opozícii,“ uviedol líder nového opozičného hnutia v Maďarsku Péter Magyar.

„Podobne ako vláda tvrdí, že Maďarsko musí zostať mimo vojny na Ukrajine a že základným zámerom je mier. Ale zároveň veľmi jasne povedal, že Rusko je agresor a Maďarsko je dobrým spojencom NATO. A spoľahlivý spojenec sa nerozhoduje sám, či chce vojnu, alebo mier, ale postupuje spoločne,“ vyhlásil zakladateľ spoločnosti Political Capital Zoltán Somogy.

Voličom Fideszu sa páči silná osobnosť Viktora Orbána, ktorý tvrdí, že robí suverénnu zahraničnú politiku. „V Európskej únii urobíme zmenu sami. Sme predsa tisícročný štát. Sme odolní a vieme, ktorou bránou máme pochodovať a ako Úniu reorganizovať,“ povedal maďarský premiér Orbán.

Viac o novej maďarskej opozícii zisťovali v relácii Aktuálne :24 redaktori Martina Jančiarová a Peter Nittnaus:

Vyše 20-percentná inflácia v Maďarsku, najvyššia v Európskej únii, klesá len pomaly. Zdražovanie postupne odvádza voličov od strany Fidesz, ktorá prišla podľa analytika o podporu približne 250-tisíc voličov.

„Ale tí nikam neodišli, prešli k nerozhodnutým. Fidesz je zrejme pokojný, pokiaľ vidí možnosť voličov získať späť. Len nech ich dovtedy nikto neodtiahne. Práve to sa chystá urobiť Péter Magyar – odviesť tých, ktorí odišli od Fideszu aj tých, ktorí podporovali opozíciu,“ podotkol Zoltán Somogy.

K Fideszu mal blízko

Péter Magyar mal kedysi k vládnemu Fideszu veľmi blízko. Jeho exmanželka bola ministerkou spravodlivosti v Orbánovej vláde. V Bruseli pôsobil ako diplomat a zastával vysoké manažérske funkcie vo viacerých štátnych podnikoch.

V posledných týždňoch zverejňoval citlivé informácie z vnútorného prostredia vlády a dostal sa na titulky maďarských denníkov a webových portálov.

„Môže byť úspešný, ak nájde správnych partnerov. Sme zvedaví, kto ho podporí. Zatiaľ o strane vieme málo,“ povedala jedna z protestujúcich.

Viktor Orbán s Fideszom vládne v Maďarsku od roku 2010. Nová strana Pétera Magyara – zatiaľ bez názvu – bude mať šancu ukončiť ich vládu najskôr vo voľbách 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet