Na hlavný obsah

Premiér R. Fico na výbore prezentoval, s akou agendou pôjde na samit do Bruselu

Zopakoval, že jeho pozícia sa pri ukrajinských témach nemení.

Premiér R. Fico na výbore prezentoval, s akou agendou pôjde na samit do Bruselu
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti. Foto: TASR/Pavol Zachar

Ukrajina, Blízky východ či rozširovanie Európskej únie. To sú témy, ktoré budú najbližšie dva dni rezonovať v Bruseli.

Slovensko bude na samite Európskej rady zastupovať premiér Robert Fico (Smer-SD). Na výbore pre európske záležitosti zopakoval, že jeho pozícia sa pri ukrajinských témach nemení. Odmieta vojenské riešenie konfliktu, ako aj dodávky zbraní na Ukrajinu.

Výstupy z rokovania výboru v Správach RTVS zhrnula redaktorka Karolína Kučerová:

Robert Fico od návratu do premiérskeho kresla hovorí, že ruská invázia na Ukrajine nemá vojenské riešenie. „Naša filozofia je, aby okamžite nastalo prímerie. Mierový plán je u mňa zastaviť paľbu a začať rokovania,“ povedal premiér.

„My nerozporujeme, kto je agresor. Uznávame tiež, že medzinárodne uznávané hranice sú nenarušiteľné, takže to nikto nerozporuje. Len hovoríme: Začať rokovať,“ podotkol predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ján Ferenčák (Hlas-SD).

„Sám Putin hovorí, že nemá motiváciu rokovať o mieri, lebo Ukrajincom dochádza munícia. Takže čím lepšie a efektívnejšie sa Ukrajina bude brániť, tým je väčšia šanca, že Rusi pristúpia na mierové rokovania,“ myslí si člen Výboru NR SR pre európske záležitosti Ján Hargaš (PS).

Opozícia adresovala kritiku

Opozícia kabinetu Roberta Fica vyčíta, že inú agendu prezentuje doma a inú v Bruseli.

„Napríklad je tam ten bod, ktorý sa týka všestrannej pomoci Ukrajine. Očividne v očiach koalície nezahŕňa vojenskú pomoc, pretože tú vieme, že zastavili, ale zastavili ju z vládnych zdrojov. Čo sa týka komerčného vývozu, tak na Ukrajinu zbrane naďalej posielame,“ uviedla členka výboru NR SR pre európske záležitosti Beáta Jurík (PS).

„Ak má celý svet zarábať na vojne na Ukrajine, prečo by Slovensko nemalo?“ opýtal sa Robert Fico.

Okrem Ukrajiny budú lídri EÚ nasledujúce dva dni rokovať aj o dianí na Blízkom východe, migrácii, obranyschopnosti či rozširovaní Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko