Na hlavný obsah

Problémového medveďa stále nechytili: Vyhlásenie mimoriadnej situácie má znamenať vyššiu ochranu pre ľudí

Medveď v Liptovskom Mikuláši poranil piatich ľudí.

Problémového medveďa stále nechytili: Vyhlásenie mimoriadnej situácie má znamenať vyššiu ochranu pre ľudí
Medveď v Liptovskom Mikuláši. Foto: Facebook/Martin Daniš

Medveďa, ktorý v nedeľu (10. 3.) napoludnie v Liptovskom Mikuláši poranil piatich ľudí, sa ochranárom doteraz nepodarilo eliminovať. Vláda vo štvrtok (21. 3.) schválila vyhlásenie mimoriadnej situácie, kvôli prítomnosti medveďov hnedých vo viacerých okresoch. Na okresných úradoch zasadali krízové štáby.

Od incidentu, keď medveď prechádzal ulicami Liptovského Mikuláša, plynie šiesty deň. Problémového medveďa doposiaľ nechytili. Mesto od nedele strážilo 14 ochranárov a poľovníkov v šiestich tímoch.

Počet pohotovostných hliadok postupne znižujú. Mesto teraz chránia dve hliadky aj v súčinnosti so štátnymi a mestskými policajtmi.

Po zasadnutí krízových štábov vo viacerých okresoch Slovenska vyhlásili mimoriadnu situáciu. Ide napríklad o okres Ružomberok, Poprad, Kežmarok, Žilina, Martin, či Turčianske Teplice.

Od polnoci platí mimoriadna situácia aj v desiatich okresoch Banskobystrického kraja. Napríklad v Banskej Bystrici, Brezne, Banskej Štiavnici, Detve, či vo Zvolene.

Každého poškodeného posudzujú individuálne

V súvislosti so zvýšeným výskytom medveďa hnedého na základe odporúčania krízového štábu, naopak, mimoriadnu situáciu nevyhlásili v okresoch Partizánske a Považská Bystrica, ktoré vláda SR označila za rizikové.

Podľa ministerstva vnútra vyhlásenie mimoriadnych situácii znamená vyššiu ochranu ľudí žijúcich v mestách. Rezortu to umožní v rámci Policajného zboru aj zásahových tímov posilniť hliadky.

„Sú zvýšené náklady napríklad na mestskú políciu, prichádzajú nadčasy, lebo viac sa musíme venovať ochrane a hliadkovaniu. V prípade, že je táto mimoriadna situácia, potom si tieto náklady môžeme uplatniť na ministerstve vnútra. Zatiaľ to nefunguje tak, že by v rámci mimoriadnej situácie bolo jednoduchšie eliminovať, to nie,“ vysvetlil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč (Hlas-SD).

Zranení ľudia môžu na okresných úradoch žiadať o náhradu škody. V prípade vzniku škody je potrebné prísť na Okresný úrad, príslušný odbor životného prostredia, do 60 dní od incidentu. Spolu s pracovníkmi spíšu oznámenie o vzniku škody.

Každého poškodeného posudzujú zranenia individuálne. Vyplácať budú bolestné, sťažené spoločenské uplatnenie a náklady na liečbu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny