Na hlavný obsah

Vláda ide proti záujmom Slovenska a krajinu izoluje, tvrdia iniciátori protestu v Bratislave

Vláde predložili aj konkrétne požiadavky.

Vláda ide proti záujmom Slovenska a krajinu izoluje, tvrdia iniciátori protestu v Bratislave
Ilustračná snímka - protest. Foto: RTVS

V Bratislave sa uskutočnil ďalší protest občianskej iniciatívy Mier Ukrajine. Organizátori ním reagovali na kroky vlády, ktorá, ako hovoria, svojou zahraničnou politikou ide proti záujmom Slovenska a Európskej únie.

Podľa odhadov RTVS na Námestie Slobody prišlo asi tisíc ľudí, ktorých neodradilo ani nepriaznivé počasie. Cieľom protestu je vyjadriť nesúhlas s krokmi vládnej koalície, čo sa týka zahraničnej politiky.

Kritizujú predovšetkým nedávne stretnutie ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

V hlavnom meste sledovala zhromaždenie redaktorka Barbora Škulová:

Protestujúci jasne vyjadrili, že stoja na strane Ukrajiny a budú ju podporovať aj naďalej. Na pódiu sa vystriedalo viacero rečníkov, napríklad študenti či predstavitelia kultúrnej obce. Zhodli sa na tom, že vláda podobnými krokmi dostáva Slovensko do izolácie, čo ohrozuje demokraciu, bezpečnosť a ekonomiku Slovenska.

Vládu vyzvali na zodpovednosť a sformulovali konkrétne požiadavky. „Aby vláda obnovila maximálnu pomoc pre Ukrajinu, aby vláda reflektovala to, že Rusko nás označuje za nepriateľský štát a takto voči nemu vystupovala, aby vláda prestala spochybňovať naše členstvo v EÚ a NATO a aby vláda obmedzila ruských diplomatov na ruskej ambasáde na minimum,“ priblížil člen iniciatívy Mier Ukrajine Marián Kulich.

Organizátori plánujú v protestoch pokračovať aj v ďalších slovenských mestách. Postoj vlády sa nemení, riešenie konfliktu na Ukrajine nie je podľa nej vojenské.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny