Na hlavný obsah

R. Huliak: Je jasne vidieť, za koho ústavní sudcovia kopú

M. Hojsík pripomenul, že väčšinu sudcov nominoval ešte Smer-SD.

R. Huliak: Je jasne vidieť, za koho ústavní sudcovia kopú
Na snímke sprava podpredseda EP a PS Martin Hojsík a Rudolf Huliak (SNS). Foto: RTVS

Je jasne vidieť, za koho títo ľudia kopú. Vyjadril sa k uzneseniu Ústavného súdu (ÚS) SR v relácii RTVS Sobotné dialógy predseda výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).

Verím že táto koalícia ešte nestratila posledné záchvevy viery v to, že máme demokraciu a že bude rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu. Reagoval na vyjadrenia R. Huliaka podpredseda Európskeho parlamentu (EP) a Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

Podľa Huliaka prezidentka SR Zuzana Čaputová podpisom novely Trestného zákona preukázala súhlas s kontroverznou legislatívou. Za dôležitý pre vládnu koalíciu označil fakt, že ÚS SR nezrušil výrok o rušení Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), a teda zanikne.

Sudcovia však môžu ešte rozhodnúť o protiústavnosti tohto kroku. Môže sa stať, že ÚŠP bude musieť opäť vzniknúť. Podobne, ako Huliakovi koaliční kolegovia, aj on spochybnil apolitickosť sudcov ÚS.

„Nečakajte nič od nejakých ústavných sudcov, ktorých menovala predchádzajúca vláda, že budú nejakým spôsobom napĺňať predsavzatia tejto vlády alebo nejaké legislatívne ciele tejto vlády. (Sudcovia) Sú volení parlamentom, ale sú volení predchádzajúcim parlamentom a hlavne menovaní prezidentkou. Čiže jasne vidieť smerovanie, za koho títo ľudia kopú,“ uviedol.

Spolu s opozíciou a sudcami ÚS SR proti súčasnej vládne Roberta Fica (Smer-SD) idú podľa Huliaka aj médiá či europoslanci.

Väčšina sudcov sú nominanti Smeru-SD

„Som zhrozený z výrokov pána Huliaka,“ reagoval na vyjadrenia predsedu výboru pre pôdohospodárstvo Hojsík. Pripomenul, že väčšina sudcov a sudkýň ÚS SR sú nominantmi vlád Smeru-SD, koaličného partnera SNS.

Podľa neho uznesenie súdu vypovedá o tom, že sudcovia a sudkyne zdieľajú obavy eurokomisie, europarlamentu a Európskej prokuratúry, súvisiace so spôsobom prijímania a obsahom novely.

„Verím že táto koalícia ešte nestratila posledné záchvevy viery v to, že máme demokraciu a že bude rešpektovať rozhodnutie ÚS SR. A že naozaj bude zverejnené v Zbierke zákonov a nadobudne právoplatnosť,“ povedal Hojsík.

Novelu sčasti opravili

Huliak už opravenú časť novely k premlčacím lehotám pri znásilneniach označil na nástroj hnutia PS v politickom boji. Ostatné témy podľa neho na opozičných protestoch nerezonovali dostatočne. Rovnako uviedol, že 20-ročná premlčacia lehota pri tomto trestnom čine vytvára priestor pre špekulácie a vydieranie.

„Ja som strašne, ale strašne rád, že tu máme PS. Strašne som rád ich odbornej, vedomostnej, intelektuálnej a osobnostnej výbave, pretože máme fantastického politického oponenta. My si nemôžeme lepšieho politického oponenta ani priať. Toto je živná pôda pre našu politiku do nasledujúcich desaťročí. Je to priam úžas a radosť pracovať s týmito ľuďmi,“ skonštatoval.

Novela Trestného zákona navyše ohrozuje vyplácanie peňazí z plánu obnovy. Podľa Hojsíka by sa to mohlo dotknúť aj eurofondov.

„Očakávam, že (Európska komisia) bude skúmať aj rozhodnutie Ústavného súdu. A hlavne, či náhodou nedôjde k obštrukcii, či naozaj bude zverejnené včas na to, aby bolo vykonateľné včas. Lebo stačí aj hodina platnosti novely na to, aby doterajšie trestné činy posudzovali podľa nej,“ vysvetlil Hojsík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko