Na hlavný obsah

Rodičia detí s hendikepom reagujú na tragédiu pri Beňadikovej: Každý deň je náročný

Cez víkend sa pred idúci vlak postavila matka s hendikepovanou dcérou.

Rodičia detí s hendikepom reagujú na tragédiu pri Beňadikovej: Každý deň je náročný
Miesto tragickej udalosti na Liptove. Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Po tragédii pri Beňadikovej na Liptove, kde sa pred idúci vlak postavila mamička s vážne zdravotne znevýhodnenou dcérou, prichádzajú reakcie rodičov starajúcich sa o deti s hendikepom.

Hovoria o zúfalstve, ťažkej finančnej situácii či vyčerpanosti. Prezidentka Zuzana Čaputová apeluje na kompetentných ministrov, aby štát viac pomáhal týmto rodinám.

Na Slovensku je množstvo rodín, v ktorých sa doma starajú o ťažko choré, niekedy aj ležiace deti. Aj v rodine Andrey Škovierovej Dragošekovej je každý deň náročný.

„Melinka má ťažkú formu epilepsie a vo svojich jedenástich rokoch je ako bábätko. Je plne plienkovaná, kŕmime ju, nevie sama chodiť, fungovať ani rozprávať,“ priblížila. Priznala, že neraz aj ona pomyslela na to najhoršie. Treba však pozbierať posledné sily a ísť ďalej.

K nešťastiu na Liptove sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Je mi veľmi ľúto tragédie, ktorá sa cez víkend na Liptove stala. Dlhodobo som upozorňovala ministrov, že rodiny s deťmi so zdravotným znevýhodnením čelia chudobe, vyčerpaniu a roky bojujú o rôzne príspevky. Nedokážu umiestniť svoje deti do školy či škôlky. Takéto rodiny potrebujú od štátu ďaleko väčšiu podporu a pomoc,“ povedala prezidentka.

Hoci štát pomáha rodinám finančne, ide o zanedbateľnú časť výdavkov, ktoré rodiny majú. „Potrebujete pre dieťa špeciálny kočík, ktorý stojí viac ako ojazdené auto. Štát prispeje na pár pomôcok, ale dieťa za život potrebuje vystriedať viac takýchto pomôcok. Každé dieťa má iný stav a potrebuje inú pomôcku. Toto štát nezohľadňuje,“ zdôraznila Škovierová Dragošeková.

Rodinné poradne

Ľútosť nad tragédiou vyjadrilo aj ministerstvo práce. Podľa hovorkyne Natálie Jachy Holubovej okrem príspevkov ponúka štát aj bezplatné poradenstvo. „Ministerstvo zriadilo na účel podpory a pomoci rodinám pilotný projekt rodinných poradní, ktoré v nasledujúcich rokoch otvoríme v počte 46 po celom Slovensku,“ priblížila.

Poradne budú určené na riešenie a pomoc v krízových situáciách. Rodičia sa môžu obrátiť aj na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

„Snažíme sa pomôcť, v individuálnych prípadoch upozorňujeme aj na systémové nedostatky. Navrhujeme odporúčania na zmeny legislatívy. Každý sa na nás môže obrátiť ak sa domnieva, že jeho práva, ako osoby so zdravotným postihnutím, boli porušené autoritami a subjektami SR,“ vysvetlila hovorkyňa úradu Elena Koritšánska.

Odborníci sa zhodujú, že tragédia otvorila diskusiu, ako zlepšiť systém pomoci rodinám s postihnutým dieťaťom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál