Na hlavný obsah

Šéf NATO odmietol vyslanie vojakov Aliancie na Ukrajinu

Dištancoval sa od slov francúzskeho prezidenta Macrona.

Šéf NATO odmietol vyslanie vojakov Aliancie na Ukrajinu
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia

Severoatlantická aliancia (NATO) nemá v pláne vyslať na Ukrajinu vojakov. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelkovom (11. 3.) rozhovore pre agentúru Reuters. Informuje o tom britský denník The Guardian.

Keby niektoré členské krajiny NATO vyslali na Ukrajinu vojakov, ovplyvnilo by to Alianciu ako celok. Keďže jej členovia sa musia riadiť podľa paktu o kolektívnej obrane, povedal Stoltenberg.

Francúzsky prezident Macron nedávno hypoteticky nevylúčil vyslanie vojakov západných krajín na Ukrajinu. Vyjadril sa tak po februárovej konferencii európskych lídrov v Paríži. Uviedol, že aj keď „neexistuje zhoda“ na vyslaní západných pozemných vojakov na Ukrajinu, „nič sa nedá vylúčiť“.

Od myšlienky vyslania vojakov európskymi krajinami alebo krajinami NATO na Ukrajinu sa následne dištancovali viacerí predstavitelia vlád štátov EÚ, Británie, Spojených štátov aj vedenia Aliancie.

Francúzski predstavitelia tiež trvali na tom, že takéto sily by mali len úlohu podporovať operácie ako napríklad odmínovanie, a nie bojovať proti ruským silám.

„Myslím si, že je dôležité, aby sme sa radili a aby sme mali spoločný prístup k týmto dôležitým témam. Pretože sú dôležité pre nás všetkých,“ reagoval šéf NATO na Macronove vyjadrenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet