Na hlavný obsah

Sirény nasledované niekoľkými výbuchmi: Na ukrajinskú metropolu opäť dopadali rakety

Došlo k poškodeniu jedného bytového domu.

Úrady v ukrajinskej metropole Kyjev v pondelok (25. 3.) dopoludnia z viacerých častí mesta hlásili niekoľko výbuchov. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že v meste sa tesne predtým rozozneli sirény varujúce pred vzdušným útokom. Podľa britskej stanice BBC poplach medzičasom odvolali.

Podľa predbežných informácií bol v dôsledku raketového útoku na Kyjev zaznamenaný pád trosiek rakiet vo viacerých štvrtiach, pričom došlo k poškodeniu jedného bytového domu.

Ukrajinský Kyiv Post na platforme X (predtým Twitter) informoval o štyroch zranených, medzi nimi má byť aj tínedžerka. Neskôr ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie informovala o deviatich zranených.

Ruská armáda nateraz nekomentovala správy o výbuchoch v Kyjeve, doplnila BBC. Rádio Sloboda (RFE/RL) uviedlo, že krátky časový úsek medzi vyhlásením poplachu a výbuchmi môže naznačovať útok balistických alebo hypersonických rakiet.

Kyjev bol mohutnému raketovému útoku vystavený aj v noci na štvrtok (21. 3.). Zranenia vtedy utrpelo asi desať ľudí. Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany vtedy informovali, že zostrelili všetky drony letiace smerom k mestu.

Vlna dronových útokov

Najnovší útok na Kyjev sa odohral len niekoľko hodín po tom, čo vlnu dronových útokov zažili Odeská a Mykolajivská oblasť na juhu Ukrajiny.

Ukrajinská armáda v pondelok dopoludnia informovala, že ruská armáda zaútočila na južnú Ukrajinu deviatimi útočnými bezpilotnými lietadlami typu Šáhid, z ktorých osem bolo zostrelených.

Podľa ukrajinskej armády jeden dron zasiahol energetické zariadenie v Mykolajivskej oblasti. Ďalšie energetické zariadenie bolo poškodené v Odeskej oblasti v dôsledku padajúcich trosiek zo zostreleného dronu.

Ruská armáda nočný útok nekomentovala. AFP však pripomenula, že pred niekoľkými dňami ruská armáda potvrdila masívny úder na Ukrajinu, a to aj na jej energetickú infraštruktúru.

Ukrajinské úrady ho označili za najväčší útok na energetický sektor za posledné obdobie. Niekoľko rakiet vtedy zasiahlo vodnú elektráreň na rieke Dneper.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet