Na hlavný obsah

Slabo skrytý pokus urobiť z RTVS štátom kontrolované médium, reaguje EBU na návrh rezortu kultúry

RTVS je členom Európskej vysielacej únie (EBU).

Slabo skrytý pokus urobiť z RTVS štátom kontrolované médium, reaguje EBU na návrh rezortu kultúry
Televízny prenosový voz RTVS. Foto: TASR/Michal Svítok

Rozhlas a televízia Slovenska so znepokojením sleduje snahy súčasnej vládnej koalície o účelové ovládnutie verejnoprávnych médií. Cieľom je podľa stanoviska RTVS zmocniť sa ich, podriadiť ich politickej moci a získať nad nimi kontrolu.

Dôvodová správa k návrhu podľa telerozhlasu uvádza zavádzajúce a neobjektívne informácie. RTVS trvá na tom, že poskytuje nestranné, overené a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie.

Reportáž o verejnoprávnych médiách v európskych krajinách pripravil pre Správy RTVS redaktor Matúš Oparty:

Vyjadrila sa aj Európska vysielacia únia (EBU), ktorej je RTVS členom. Podľa nej je návrh ministerstva kultúry nebezpečný pre demokraciu.

Podľa generálneho riaditeľa EBU Noela Currana ide o „slabo skrytý pokus urobiť zo slovenského verejnoprávneho vysielateľa štátom kontrolované médium“. Uviedol to v stanovisku zverejnenom na webovej stránke EBU.

Prijatie navrhovaných zmien vo fungovaní RTVS by bolo podľa Currana nebezpečným krokom späť pre demokraciu a slobodu prejavu. „Nezávislé a objektívne verejnoprávne médiá sú základom zdravej spoločnosti, pretože poskytujú občanom rôzne pohľady na svet a vedú k zodpovednosti tých, ktorí sú pri moci,“ vysvetlil šéf EBU.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko