Na hlavný obsah

Analytik Godársky: Ak chce vláda prebrať RTVS, má na to právo. Ale potom sa netvárme, že žijeme v demokracii

Programovú radu, ktorá má vzniknúť, považuje za cenzorský orgán.

Analytik Godársky: Ak chce vláda prebrať RTVS, má na to právo. Ale potom sa netvárme, že žijeme v demokracii
Zľava Ivan Godársky a budova RTVS. Foto: RTVS a TASR/Michal Svítok/koláž RTVS

Hoci vláda od rozdelenia RTVS upustila, nový zákon o verejnoprávnych médiách prináša viacero zmien v podmienkach fungovania verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Analytik organizácie Memo 98 Ivan Godársky za tým vidí záujem vládnej moci prebrať kontrolu nad verejnoprávnym vysielaním.

„To je ale v demokratickej krajine neprípustné. Ak chce vládna moc prebrať televíziu, má na to právo. Ale potom sa netvárme, že žijeme v demokracii,“ povedal v rozhovore pre Aktuálne :24. Návrh zmien v RTVS je podľa neho „čisto politickým rozhodnutím s cieľom ovládnuť inštitúciu“.

Najväčším problémom je podľa Godárskeho chýbajúca odborná diskusia k takto zásadnej zmene. „Vládna moc má legitímne právo robiť zmeny, ale poďme sa o tom pobaviť. Nápady, pohľady či výčitky odbornej obce nemusí zobrať do úvahy, ale aspoň by sa držala štandardných procedúr,“ priblížil.

Hlavným argumentom vlády je podľa Godárskeho domnienka, že RTVS nenapĺňa svoje verejnoprávne poslanie a objektivita spravodajstva. „Keď sa povie, že spravodajstvo a publicistika nie sú objektívne, tak na základe čoho?“ pýta sa Godársky.

Rada pre mediálne služby ani prieskum objektívnosti spravodajstva, v ktorom RTVS vedie sedemnásty rok za sebou, tieto argumenty predkladateľov návrhu podľa analytika nepodporujú.

Kontrola programu je jazykom totality

Vzniknúť má aj dozorný orgán programu, takzvaná Programová rada, v ktorej fungovaní Godársky vidí vážny problém. „Je to podľa mňa cenzorský orgán. Majú v nej byť odborníci, ale nemajú mať v popise práce, že kontrolujú program. Kontrola programu, to je jazyk totality,“ vysvetlil.

Médiá podľa neho majú byť kritické, a to, že je kritické aj verejnoprávne médium, vníma iba ako pozitívum. „Ak je vláda fungujúca a v poriadku, problémy sa neobjavia. Ak sa objavujú, nie je to chyba televízie, ale politikov,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko