Na hlavný obsah

Ľuboš Machaj o návrhu zmien v RTVS: Vláde ide o spolitizovanie verejnoprávneho média

Vedenie rezortu kultúry sa podľa neho opiera len o domnienky.

Ľuboš Machaj o návrhu zmien v RTVS: Vláde ide o spolitizovanie verejnoprávneho média
Zľava generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Dano Veselský

Vláde a ministerstvu kultúry ide o to, aby sa verejnoprávne médiá dostali pod oveľa silnejšiu politickú moc, reagoval na nový návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. „Je to spolitizovanie verejnoprávneho média, nie jeho zoštátnenie,“ vysvetlil.

Podľa Machaja návrh rieši to, o čom členovia vládnej koalície hovoria už niekoľko mesiacov. „A teda riešiť situáciu v RTVS tak, aby podľa nich zásadné problémy, ktoré majú súvisieť s verejnoprávnosťou, vyriešili pomerne razantne a dramaticky,“ dodal.

To, že sa návrh do parlamentu dostal v skrátenom legislatívnom konaní podľa Machaja zas svedčí o tom, že sa vláda s riešením tejto situácie ponáhľa.

S ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (SNS) sa Ľuboš Machaj stretol v utorok (12. 3.) na otvorení Kreatívneho centra RTVS – Arténa v bratislavskej Mlynskej doline. Ministerka sa k návrhu zákona nevyjadrila. Avizovala však, že tak urobí vo štvrtok (14. 3.) na tlačovej konferencii.

Žiadne konkrétne výhrady

Vedenie rezortu kultúry a vláda dlhodobo kritizuje verejnoprávnosť a objektivitu spravodajstva RTVS. Machaj však podľa jeho slov žiadne konkrétne výhrady od ministerky kultúry nepočul.

„Ministerka mi netlmočila žiadne konkrétne výhrady. Vo štvrtok pripravujú tlačovku. Som zvedavý, či tam zaznejú konkrétne výhrady,“ reagoval Machaj na otázku, či dostal konkrétne pripomienky priamo od ministerky.

Podľa neho išlo iba o domnienky o tom, že RTVS neposkytuje priestor všetkým relevantným subjektom. „Mám pripravené všetky analýzy, ktoré sa týkajú obsadenia politických diskusií. Nevidím tam žiadny problém,“ povedal.

S odborníkmi z oblasti mediálneho práva manažment RTVS pripravuje pripomienky k návrhu zákona. „Je ich dosť. Sú tam mnohé nezrovnalosti, veci, ktoré si odporujú. Do pondelka by sme ich chceli odovzdať,“ priblížil Machaj.

Mandát nie je jeho prioritou

Prípadná strata postu generálneho riaditeľa pre Machaja nie je prioritou. „Pre mňa je priorita, aby som obhájil nezávislosť a slobodu verejnoprávneho média,“ povedal. Takýto spôsob odvolania však považuje za „výrazne účelový“.

„Bol som zvolený v parlamente takmer ústavnou väčšinou a môj mandát je veľmi silný. Neviem, ako budú stratu môjho mandátu obhajovať,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko