Na hlavný obsah

SNS chce ručné sčítavanie hlasov vo voľbách. Šéfka odboru volieb odkazuje, že sa to tak stále robí

SNS chce, aby sa to opäť robilo "po starom".

SNS chce ručné sčítavanie hlasov vo voľbách. Šéfka odboru volieb odkazuje, že sa to tak stále robí
Predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS). Foto: TASR/Pavol Zachar

V prvom kole prezidentských volieb sa všetky obce na Slovensku po prvý raz zapojili do elektronického sčítavania zápisníc. Doteraz to bolo 60 percent obcí. Rátanie hlasov sa tým urýchlilo. SNS tento systém spochybňuje.

Podľa Rudolfa Huliaka majú voliči SNS pocit, že pri novom elektronickom systéme miznú hlasy národných kandidátov. Preto SNS chce, aby sa to opäť robilo po starom.

„Na nás sa obracajú potom voliči, že tento systém sčítavania hlasov je pre nich nedôveryhodný. Práve o to ide, že či tie sumarizácie sedia. Či je to spoľahlivé,“ uviedol poslanec NR SR Rudolf Huliak (SNS).

Na proces sčítania hlasov sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Natália Krížová:

Riaditeľka odboru volieb MV SR, Eva Chmelová, vysvetľuje, že hlasy voličov sa stále sčítavajú ručne.

„Členovia volebnej komisie obálky otvárajú a posudzujú platnosť, neplatnosť hlasovacích lístkov. Následne pristúpia k ručnému sčítavaniu hlasov,“ povedala Chmelová. Potom zapíšu a vytlačia zápisnicu a následne ju podpíšu všetci členovia volebnej komisie.

„To, čo sa deje elektronicky, je sumarizácia zápisníc. Znamená to, že zápisnice od tej najnižšej úrovne, od úrovne okrskov, sa vytvoria v elektronickom systéme. Naďalej však prebiehajú všetky úkony a všetky kontroly ako predtým,“ vysvetlila hovorkyňa Štatistického úradu (ŠÚ) SR Jana Morháčová.

Podľa ŠÚ SR sumarizácia, teda sčítanie zápisníc, robená elektronicky, zvyšuje transparentnosť a pomáha odstraňovať chyby. Systém, do ktorého dáta vkladajú, považujú za bezpečný.

„Všetky počítače, ktoré sú pripojené, sú izolované. Bežne sa nepoužívajú, nie je v nich nainštalovaný žiadny softvér,“ doplnila Morháčová.

Podľa hovorkyne Štatistického úradu SR sa navyše všetky výstupy volieb, teda hlasovacie lístky aj zápisnice, archivujú. A v prípade pochybností o regulárnom priebehu volieb ich nie je problém skontrolovať.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko