Na hlavný obsah

Športové turnaje, sviatočný jedálniček, bohoslužby a modlitby: Veľkú noc oslávia aj väzni

Viacerí z nich dostanú aj voľno, aby boli s rodinami.

Športové turnaje, sviatočný jedálniček, bohoslužby a modlitby: Veľkú noc oslávia aj väzni
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Atmosféra nadchádzajúcich sviatkov Veľkej noci sa nevyhne ani väzenským ústavom v správe Zboru väzenskej a justičnej stráže. Ako informovala hovorkyňa zboru Monika Kacvinská, pri príležitosti sviatkov dostane 88 odsúdených mimoriadne voľno na opustenie ústavu bez nutnosti momitorovania technickým prostriedkom. Ďalších 49 väzňov dočasne opustí väznice s technickým prostriedkom.

„Mimoriadne voľno na opustenie ústavu je možné podľa zákona o výkone trestu odňatia slobody odsúdenému udeliť za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností, výkone prospešných prác mimo ústavu alebo za vykonanie príkladného činu,“ vysvetlila Kacvinská.

Rovnako podla nej dostanú niektorí väzni aj možnosť opustenia ústavu, buď bez technického prostriedku (27), alebo s technickým prostriedkom (67). Účelom je podľa hovorkyne „stretnutie s blízkymi na viac hodín“. ZVJS tiež umožní vychádzku na 48 hodín ďalším 52 odsúdeným

„Samozrejme aj tu platí, že čím vyšší stupeň stráženia, tým je väčší rozsah obmedzení pre odsúdeného a väčšia kontrola jeho pohybu. Preto nie na všetkých aktivitách sa môže zúčastniť každá väznená osoba,“ zdôraznila Kacvinská.

Počas veľkonočných sviatkov budú podľa hovorkyne ZVJS duchovnú službu pre väznené osoby v ústavoch zabezpečovať väzenskí dekani, kapláni a pastori.

Duchovné prežitie sviatkov

„Všetci tí, ktorí budú chcieť prežiť sviatky duchovnejšie, budú mať možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia a duchovným rozhovorom. Taktiež sa môžu aktívne zapojiť do krížovej cesty, poklony kríža, do katechézy obradov Veľkej noci a slávenia svätých omší. Svoj voľný čas môžu využiť aj na osobnú modlitbu sv. ruženca. Ale aj modlitbu korunky k Božiemu milosrdenstvu v ústavnej kaplnke,“ uviedla Kacvinská.

Počas sviatkov sa vo väzenských ústavoch budú konať aj športové a iné turnaje, ako turnaj v minifutbale, streetballe, v stolnom tenise, ako aj veľkonočný futbalový turnaj, veľkonočný šachový turnaj, turnaj v spoločenských hrách – šach, poker, šípky, žolík, dáma

„Ďalej sa väznené osoby môžu zapojiť do športových súťaží. Ako napríklad v zhyboch, v počte kľukov za päť minút, zdvihoch na hrazde, skoku z miesta, drepovaní, pretláčaní rúk,“ povedala Kacvinská.

Doplnila, že stravovanie počas veľkonočných sviatkov je prispôsobené kultúrnym a náboženským zvyklostiam. Ale aj tradíciám v jednotlivých regiónoch, s prihliadaním na zdravotný stav väznených osôb.

„Dodržiavanie pôstu je na individuálnom rozhodnutí väznených osôb. Stravu vydajú štandardným spôsobom a nebudú chýbať ani tradičné jedlá,“ dodala hovorkyňa.

Aktuálne predstavuje počet väznených osôb na Slovensku 9 762, z toho je obvinených 1 381 a 8 381 odsúdených. V súčasnosti sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádza 41 mladistvých osôb a 482 cudzincov

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko