Na hlavný obsah

Štefan Harabin: Národno-vlastenecké sily majú jedného relevantného kandidáta

V relácii Interview :24 - špeciál špecifikoval, ako si predstavuje zahraničnú politiku Slovenska.

Štefan Harabin: Národno-vlastenecké sily majú jedného relevantného kandidáta
Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Národno-vlastenecké sily majú jedného relevantného kandidáta. Vyhlásil to v relácii Interview :24 – špeciál kandidát na prezidenta Štefan Harabin. Reagoval tak na pondelkové (18. 3.) vzdanie sa prezidentskej kandidatúry šéfa národniarov Andreja Danka v Harabinov prospech.

Prezident SR má byť podľa neho stmeľujúcim prvkom, ktorý striktne dodržiava ústavu a nezapája sa do politických súbojov. Na prezidentských právomociach by nemenil nič. „Sú absolútne dostatočné,“ skonštatoval.

Právo veta by z pozície prezidenta využil vtedy, ak by vládou navrhovaný zákon nezodpovedal ústave alebo potrebám obyvateľstva. Podľa vlastných slov má dlhoročné právnické skúsenosti a „dokáže posúdiť, čo je v súlade s ústavou a čo nie“.

Získanie štatútu neutrality

Severoatlantická aliancia a Európska únia sú podľa neho v rozpade, preto by inicioval prihlášku Slovenska do medzinárodnej organizácie BRICS. Ide o spoločné hospodárske zoskupenie Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky. 

Z pozície prezidenta by sa pokúšal o získanie štatútu neutrality. „Keď máte zabezpečenú neutralitu, máte najmenej peňazí na zbrojárske výdavky, ktoré môžu ísť na životnú úroveň občanov,“ povedal Harabin.

Neutralitu by podľa slov Štefana Harabina mohla garantovať Ruská federácia. „V súčasnosti je najvhodnejšia chvíľa na to, aby sme od Ruska žiadali garanciu štatútu neutrality,“ uviedol. Viackrát sa v relácii vyjadril, že by chcel posilniť vzájomné vzťahy Slovenska s Ruskom.

Jeho prvá zahraničná cesta ako prezidenta SR by nesmerovala tradične do Česka, ale do Ruskej federácie. Uviedol však, že jeho postoj je motivovaný proslovensky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko