Na hlavný obsah

Učiteľom budú čoskoro vyplácať nové príspevky: Pozrite sa, ako si pedagógovia prilepšia vo vašom regióne

Nedostatok učiteľov negatívne ovplyvňuje kvalitu vzdelávania.

Učiteľom budú čoskoro vyplácať nové príspevky: Pozrite sa, ako si pedagógovia prilepšia vo vašom regióne
Ilustračná snímka - výučba na škole. Foto: RTVS

Rezort školstva zavedie v tomto roku regionálne príspevky pre pedagogických a odborných zamestnancov. Prerozdelí 60 miliónov eur. Prvýkrát sa majú vyplácať v apríli. Cieľom je prilákať a udržať viac kvalifikovaných pedagógov v oblastiach, kde je najväčší nedostatok učiteľov. Na štvrtkovej (14. 3.) tlačovej konferencii to uviedol minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).

„Vidíme veľké rozdiely v tom, kde nám chýbajú učitelia v dôsledku vysokých nákladov. Trpí tým predovšetkým osobitne západná časť Slovenska – Bratislava, ale aj východná časť, okres Košice aj niektoré väčšie mestá,“ uviedol minister s tým, že nedostatok učiteľov negatívne ovplyvňuje kvalitu vzdelávania.

Ako avizoval, výška regionálneho príspevku sa určí na základe porovnania platov pedagogických a odborných zamestnancov s priemerným platom vysokoškolských vzdelaných zamestnancov v oblasti. Vyplácať sa budú podľa ministra v troch termínoch. „Za mesiace január, február a marec v termíne apríl. Potom to bude do konca augusta a potom september, október, november, december,“ priblížil.

Najvyšší príspevok by podľa jeho slov malo mať mesto Bratislava na úrovni 145 eur, najnižší príspevok je na úrovni 30 eur. Rezort školstva zverejní metodiku prideľovania príspevku na svojej stránke.

„Príspevok zatiaľ pokrýva rok 2024, pracujeme však na dlhodobom riešení. Budeme intenzívne rokovať s ministerstvom financií o možnostiach kontinuálneho financovania tejto iniciatívy v nasledujúcich rokoch,“ dodal Drucker. Ministerstvo školstva uvažuje aj o zahrnutí materských škôl do systému financovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko