Na hlavný obsah

Učiteľský zbor starne, mladí o toto povolanie strácajú záujem. Jedným z hlavných problémov je plat

Ministerstvo školstva plánuje učiteľov podporiť príspevkami.

Učiteľský zbor starne, mladí o toto povolanie strácajú záujem. Jedným z hlavných problémov je plat
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Deň učiteľov pripadá na 28. marec. Toto povolanie sa stalo doslova poslaním. Učiteľská profesia má na Slovensku slabú spoločenskú prestíž. Ľudia učiteľské povolanie vnímajú najmä ako zle platené.

No treba povedať, že prácu pedagógov označujú ako náročné povolanie a učiteľov ako dôveryhodných zamestnancov. V školstve aktuálne pôsobí viac ako 120 000 učiteľov. Učiteľský zbor však starne.

„Mnohí zo študentov, s ktorými pracujem, hovoria, že chcú ísť učiť. Ale oni stratia motiváciu v priebehu prvého roka. Veľká časť aj kvôli finančnému ohodnoteniu, a potom následná adaptácia do školského prostredia, kde zažijú – tu máš hneď všetko triednictvo, zodpovednosti, žiadna podpora. Toto sú vážne zlyhania, ktoré trvajú dlhodobo, že my učiteľov nevieme udržať v školách,“ povedal Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov.

Situáciu s platmi učiteľov priblížila v Správach RTVS redaktorka Andrea Škutová:

Učiteľ na základnej škole v priemere zarába asi 1 100 eur v hrubom. Ministerstvo školstva pripravilo regionálne príplatky, ktorými chcú motivovať pedagógov. Podľa učiteľov to bude stále málo.

„Musíme oceniť snahu pána ministra, že išiel s kožou na trh. Ale určite ak by sme mali celoplošné zvýšenie platov učiteľov, že by sme to zvýšili aj o 100 percent, ja sa to nebojím povedať, a potom regionálne príplatky,“ reagovala prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

Ministerstvo aktuálne rokuje s odborármi o platoch. „Máme jeden projekt, ktorý sa týka motivačného odmeňovania učiteľov. Nie len za nedostatkové predmety, nie len za regionálne rozdiely, ale celkovo do budúcna ako pracovať s manažmentmi škôl, ako vytvoriť podmienky na spravodlivé a efektívne odmeňovanie učiteľov,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Podľa slov prezidentky združenia základných škôl si podmienky v spoločnosti nastavujú aj učitelia sami. „Keď my sami sa budeme označovať, že ja som len učiteľ, tak ten status nepríde. Ale ak si odborne a profesijne zastaneme – ja som pani učiteľka, ja som pán učiteľ – tak sa bude na nás pozerať aj verejnosť. Zastávame ozaj dôležité povolanie, ktoré je aj naším poslaním,“ skonštatovala Eva Horníková.

Podľa učiteľov je v rámci ich povolania dôležité aj celoživotné vzdelávanie. Z roka na rok totiž chodia do škôl iné deti. Požiadavky na prácu s nimi sa tak menia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko