Na hlavný obsah

V obci Tuhár nemali verejný vodovod takmer 20 rokov. Obyvatelia si konečne vydýchli

Verejný vodovod stále nemá 30 percent domácností na Slovensku.

V obci Tuhár nemali verejný vodovod takmer 20 rokov. Obyvatelia si konečne vydýchli
Obyvateľ obce Tuhár. Foto: RTVS

V obci Tuhár v okrese Lučenec dokončili po takmer 20 rokoch verejný vodovod a začali naň pripájať domácnosti. Na Slovensku je naďalej asi 30 percent domov, ktoré používajú iný zdroj vody ako z verejného vodovodu.

Václavovi Svoradovi z Tuhára vyschla studňa pred niekoľkými rokmi a po vodu musel odvtedy chodiť k studni do stredu obce. Pripojenie túžobne očakával.

„Chvála Pánu Bohu, že už po toľkých rokoch je to skutočnosť. Lebo aj ja som vláčil vodu v balónoch – 20 litrových, hore na poschodie. Takže to bude veľké odľahčenie. A skvalitní sa nám obrovsky život,“ vyjadril sa Václav Svorad.

Viac o pitnej vode nie len v obci Tuhár zisťoval v Správach RTVS redaktor Radovan Kondrlík:

Verejný vodovod v Tuhári pripravovali v niekoľkých etapách. Projekt vyšiel na asi 1,6 milióna eur. „Na jednej strane je to veľmi dobre, že sa to už konečne ukončilo. Na druhej strane to bolo zložité, zdĺhavé – prerábky projektov, aktualizovanie cien. A hlavne to bolo o ľuďoch, ktorí čakali na vodu a nevedeli sa jej dočkať,“ podotkol starosta obce Tuhár Peter Čeman.

Podľa posledného sčítania obyvateľov domov a bytov je na Slovensku pripojených na verejnú vodovodnú sieť 67 percent domácností. Najviac domov bez prípojky majú práve v strede a na východe Slovenska.

„Základným indikátorom kvality aj v rámci bytov je prístupnosť k vode a k vodovodnej prípojke ako takej. Z tohto pohľadu je absolútne najviac bytov, ktoré nemajú prístup k vode a k vodovodu práve v Prešovskom a Banskobystrickom kraji,“ informovala hovorkyňa Sčítania osôb, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

Postaviť verejný vodovod je finančne náročné najmä pre menšie obce. Spoliehať sa môžu iba na peniaze z fondov.

Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo ešte na jeseň dve výzvy na vybudovanie vodovodov a kanalizácií za takmer 160 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny