Na hlavný obsah

V zariadeniach spoločného stravovania spustili mimoriadne kontroly jahôd

Dôvodom boli kontaminované jahody v škole na Kysuciach.

V zariadeniach spoločného stravovania spustili mimoriadne kontroly jahôd
Ilustračná snímka jedenia jahôd. Foto: TASR/František Iván

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spustil mimoriadne kontroly čerstvých jahôd v zariadeniach spoločného stravovania. Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) ich vykonajú najmä na pohraničnej oblasti s Poľskom. Zamerajú sa na zariadenia školského stravovania.

Pristúpilo sa k tomu potom, ako sa riešilo možné dodanie kontaminovaných jahôd predávané v Poľsku do základnej školy v Krásne nad Kysucou.

„Spúšťame mimoriadne cielené kontroly. Cieľom je zistiť, či sa v zariadeniach spoločného stravovania nachádzajú čerstvé jahody nahlásenej šarže a inej šarže. Takisto čerstvé jahody pôvodom z Maroka, ale od iného výrobcu či dovozcu,“ uviedla hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Dodala, že ak pôjde o priamu dodávku od poľského dodávateľa alebo boli zakúpené v Poľsku, prípadne ak ide o výrobok z dovozu priamo z tretej krajiny, hygienici súčasne preveria, či si prevádzkovateľ zariadenia splnil povinnosť. Tou je ohlásenie takéhoto výrobku regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.

Kontaminované jahody na škole

Avizovala, že postup sa bude týkať aj jahôd, ktoré sa dodali čerstvé a zariadenie ich zamrazilo. „Ak sa v priebehu kontrol nájdu jahody, ktoré boli predmetom hlásenia zo systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF) pre prítomnosť vírusu hepatitídy A, nariadi sa ich stiahnutie a zničenie výrobku,“ dodala.

Dodávateľ spadá pod úradnú kontrolu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Tá môže voči nemu uplatniť opatrenia podľa príslušných platných predpisov.

Možné dodanie kontaminovaných jahôd predávaných v Poľsku základnej škole v Krásne nad Kysucou riešil RÚVZ v Čadci. Ochorenie na žltačku typu A sa medzi žiakmi a zamestnancami nepotvrdilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko