Na hlavný obsah

Vo vzácnych lokalitách rieky Hron sa opäť hromadí odpad

V oblasti platí štvrtý stupeň ochrany.

Vo vzácnych lokalitách rieky Hron sa opäť hromadí odpad
Odpadky v rieke Hron. Foto: RTVS

V najcennejších lokalitách rieky Hron sa opäť kopí odpad. Na neúnosnú situáciu v prírodnej rezervácii Meandre Hrona upozornila stráž prírody. Potom, čo smeti odstránia, vzápätí pribudnú ďalšie.

„Zabrániť splavovanie odpadu do rieky Hron a do rezervácie majú česlá, ktoré sú ale úplne zanesené odpadom, pretože obec ich pravidelne nečistí,“ ozrejmil vedúci odboru stráže prírody Správy NAPANT-u Dan Harťanský.

Keď sa hrablice pod obcou Telgárt zaplnia, odpad si začne hľadať inú cestu. „Odpad je vnášaný do priľahlého porastu a ten, ktorý sa v poraste nezachytí, vteká potom do rieky Hron,“ priblížil Harťanský.

Ako to vyzerá na Meandroch Hrona zisťoval v Správach RTVS z regiónov redaktor Jozef Kubánek:

Odpad následne končí v prírodnej rezervácii Meandre Hrona, kde vládne štvrtý stupeň ochrany. Na niektorých úsekoch sa vytvárajú plastové ostrovčeky. Nachádzajú sa tu pritom vzácne druhy rastlín, ale aj živočíchov.

„Situácia je určite neúnosná, pretože nie je normálne, aby prírodná rezervácia vyzerala ako skládka odpadu,“ reagoval Harťanský.

Ten tu podľa strážcov prírody končí prevažne z priľahlej osady. Po viacerých výzvach na odstránenie odpadu si obec pred dvoma týždňami najala na čistenie rieky vodohospodárov.

„Je zarážajúce, že od vyčistenia ubehli necelé dva týždne a situácia s množstvom odpadu je rovnaká,“ podotkol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

„Problém je tu aj ten, že ľudia, ktorí predtým ochotne prišli pomôcť na brigády, tých brigád tu bolo nespočetne, sú demotivovaní, považujú čistenie meandrov Hrona za boj s veternými mlynmi,“ skonštatoval Harťanský.

Osloviť sme sa pokúšali aj starostu obce Telgárt Jozefa Štajera. Na obecnom úrade sme ho nenašli. Hoci nám prisľúbil vyjadrenie telefonicky, neskôr sme sa mu už nedovolali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny