Na hlavný obsah

Volili aj exprezidenti a dosluhujúca prezidentka. Čo očakávajú od budúcej hlavy štátu?

Zuzana Čaputová očakáva, že bude aj druhé kolo volieb.

Volili aj exprezidenti a dosluhujúca prezidentka. Čo očakávajú od budúcej hlavy štátu?
Volili aj exprezidenti a dosluhujúca prezidentka Foto: TASR/František Iván, Dano Veselský, Michal Svítok, Pavel Neubauer

Už po šiesty raz si ľudia na Slovensku volia prezidenta republiky. Volebné miestnosti budú otvorené ešte takmer tri hodiny. Svoj hlas môže odovzdať takmer štyri a pol milióna oprávnených voličov.

V prvom kole si ľudia vyberajú z deviatich kandidátov, dvaja sa kandidatúry vzdali. Voliť prišla aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Očakáva, že bude aj druhé kolo volieb. Bývalí prezidenti zas dúfajú, že nová hlava štátu pomôže upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti a zjednotiť ju.

Vo svojom obľúbenom meste – v Košiciach, volil bývalý prezident Rudolf Schuster. Je historicky prvým prezidentom zvoleným v priamych voľbách občanmi. Na rok 1999 si spomína, akoby to bolo včera.

„Boli sme rozdelení v rodine. Moja manželka nechcela ísť do Bratislavy, netúžila byť prvou dámou, fandila pánovi Mečiarovi. Keď sa to už stalo, tak som sa snažil udávať tón, ako by sa mal správať priamo zvolený prezident. A to nezávisle,“ povedal Schuster.

Od budúceho prezidenta má len jedno očakávanie, ktoré sa jemu ako prezidentovi nepodarilo splniť. „Dosť bolo rozdeľovania, poďme sa spájať. Ale nie na politickom princípe, na ľudskom a spoločenskom. To, čo je pre Slovensko dobré,“ dodal.

Volebný deň s exprezidentmi a dosluhujúcou prezidentkou sledovala redaktorka Katarína Wildová a redakcia RTVS. Pozrite si ich reportáž zo Správ RTVS:

Gašparovič: Dôležitá je komunikácia

Podobné očakávania od novej hlavy štátu má aj exprezident Ivan Gašparovič. Volil so svojou manželkou v Bratislave. Dúfa, že budúci prezident bude komunikovať s koalíciou aj s opozíciou.

„Volil som takého kandidáta, o ktorom som presvedčený, že pre neho budú prvé záležitosti Slovenskej republiky a slovenských občanov,“ priblížil Gašparovič.

Dodal, že to nebude ľahké. „Som ale presvedčený, že toto všetko sa dá pri dobrej vôli a pri rešpektovaní a akceptovaní nielen svojho kruhu, ale aj tých ostatných,“ dodal.

Bývalý prezident Andrej Kiska prišiel spolu s manželkou do volebnej miestnosti na mestskom úrade v Poprade. Tieto voľby mu pripomínajú tie v roku 2014, keď kandidoval.

„Tým, že som prešiel funkciou prezidenta, viem, aký dôležitý pocit zodpovednosti napríklad v oblasti zahraničnej politiky, ale aj doma. Pamätáte si, keď zavraždili Jána a Martinu, aké dôležité bolo aj moje vystúpenie ako prezidenta. S touto silnou emóciou som dnes vhadzoval lístok do urny,“ povedal Kiska.

Čaputová: Dúfam, že prezident bude chrániť ústavu

Úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová volila v Pezinku. Dúfa, že nový prezident bude dodržiavať a chrániť ústavu a prihovárať sa všetkým Slovákom. Neočakáva však, že sa budúcej hlave štátu podarí zjednotiť spoločnosť.

„Je to úloha, ktorá sa netýka iba prezidenta a bolo by nefér, dať mu takúto úlohu alebo očakávať od jedného človeka v spoločnosti, že to sám zvládne. Na tom sa musia podieľať všetci, vrátane ostatných predstaviteľov moci, ale aj občania,“ uviedla dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová.

Na svoju prvú volebnú noc si prezidentka spomína s úsmevom. V prvom kole volieb získala podporu od 870-tisíc občanov.

„Bol to výnimočný deň. Pre mňa to bol deň spojený s úľavou, pretože jedna časť kampane skončila, ale ešte zostávala tá zvyšná kampaň do druhého kola volieb. Mala som pocit, že som urobila, čo som vedela. Už to bolo na občanoch,“ spomínala prezidentka.

Predpokladá, že aj tentokrát vzíde nový prezident až po druhom kole volieb. Dúfa, že volebná účasť bude vysoká, aby budúca hlava štátu mala silnú legitimitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko