Na hlavný obsah

Vyše 40 krajín žiada nezávislé medzinárodné vyšetrovanie smrti A. Navaľného

Konečnú zodpovednosť za jeho smrť nesie Vladimir Putin.

Vyše 40 krajín žiada nezávislé medzinárodné vyšetrovanie smrti A. Navaľného
Kvety a sviečky na pamiatku zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného . Foto: TASR/AP

Viac než 40 krajín požiadalo v pondelok (4. 3.) o nezávislé medzinárodné vyšetrovanie smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Konečnú zodpovednosť za ňu podľa nich nesie ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AFP.

„Sme pobúrení smrťou ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Rusko musí umožniť nezávislé a transparentné medzinárodné vyšetrovanie okolností jeho náhleho úmrtia,“ uviedla v mene 43 krajín na pôde Rady OSN pre ľudské práva (HRC) v Ženeve veľvyslankyňa EÚ Lotte Knudsenová.

Navaľnyj zomrel podľa ruskej väzenskej služby 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. Matke telo jej zosnulého syna vydali až 24. februára. Dovtedy jej umožnili niekoľko dní po synovej smrti jeho telo len vidieť a vydali jej úmrtný list. Pohreb mal napokon 1. marca.

Ruská väzenská služba tvrdí, že Navaľnému prišlo po prechádzke náhle nevoľno, stratil vedomie a oživiť sa ho nepodarilo väzenským zdravotníkom ani privolaným záchranárom.

V jeho úmrtnom liste sa uvádza, že zomrel prirodzenou smrťou. Príbuzní a spolupracovníci Navaľného, ako aj mnohí západní politici vinia z politikovej smrti Putina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet