Na hlavný obsah

Začali s opravou frekventovanej cesty v Gelnici. Vodiči sa musia pripraviť na zdržania

Ide o spojnicu Hnileckej doliny s krajskými mestami na východe Slovenska.

Začali s opravou frekventovanej cesty v Gelnici. Vodiči sa musia pripraviť na zdržania
Práce na frekventovanej ceste v Gelnici. Foto: RTVS

V Gelnici začínajú s opravou dôležitej cesty, ktorú poškodili zosuvy. Ide o spojnicu Hnileckej doliny s krajskými mestami na východe Slovenska. Vodiči sa musia pripraviť na zdržania a dopravné obmedzenia.

Na začiatku opravy tejto cesty bol výrub 220 stromov. „Boli tu stromy, ktoré svojou koreňovou sústavou zasahovali do vozovky pod cestou. Jednoducho celé to podložie pod cestou sa hýbe, a tým cesta oveľa viac degraduje,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Oprave cesty v Gelnici sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

“Celý svah je aktívny, čiže sa pomaličky zosúva. Aby sa náhodou nezrútil svah a aj oporný múr, ktorý je nedostatočne odvodnený,“ obáva sa stavbyvedúci Marek Kollár.

Po výrube nasleduje samotná rekonštrukcia cesty, ktorá spája obyvateľov Hnileckej doliny s krajskými mestami Košice a Prešov. Košická župa zaplatí opravu 130-metrového úseku z vlastného rozpočtu. Stáť bude 660-tisíc eur.

Šoférov žiadajú o ohľaduplnosť

“Posledných 20-30 rokov sa problémy po väčšine riešili tak, že sa natiahol nový asfalt na pôvodnú cestu a nejakým spôsobom sa cesta opticky zcelila. Ale nie je to systémové riešenie,“ hovorí Trnka.

“Ochránime cestné teleso technológiou, ktorá bude zasahovať do podložia. Rieka Hnilec sa nám nebude ďalej vylievať. Nebude ohrozovať stabilitu našej cesty,“ uviedol generálny riaditeľ Správy ciest KSK Vladimír Žiarný.

Zodpovední žiadajú všetkých šoférov o ohľaduplnosť, ale i o to, aby rešpektovali dopravné značenie.

“Jeden pruh bude trvale uzavretý. Bude organizovaný semaforom. Osobná doprava je odklonená do centra, čiže týmto apelujeme na vodičov, aby tu prechádzali iba nákladné autá a autobusy. Všetka osobná doprava by mala ísť cez mesto Gelnica,“ hovorí Kollár.

„Dáme to určite aj do rozhlasu, aby sme ľudí poinformovali, čo sa tu bude najbližšie tri mesiace diať na hlavnej ceste. Všetky autá budú musieť ísť cez hlavnú ulicu, tak to bude obrovský nával pre naše mesto,“ upozorňuje primátor Gelnice Dušan Tomaško.

Ťažké stroje reálne začnú pracovať v utorok, hneď po Veľkej noci. Stavebné práce potrvajú 90 dní. Ukončiť ich musia do 9. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny