Na hlavný obsah

Žiaci majú posledné dni na podanie prihlášky na stredné školy. Najväčší záujem je o gymnáziá

Gymnázium však nemusí byť jediná cesta na vysokú školu.

Žiaci majú posledné dni na podanie prihlášky na stredné školy. Najväčší záujem je o gymnáziá
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Žiaci končiaci základné školy majú posledné dva dni na podanie prihlášky na stredné školy – termín uzávierky je v stredu (20. 3.).

Prihlášku vypĺňa zákonný zástupca žiaka, ktorý vypíše tlačivo. Pri deviatakovi môže rodič uviesť najviac štyri školy, pri ôsmakovi dve bilingválne päťročné školy.

Samosprávne kraje tvrdia, že žiaci, ktorí končia deviatu triedu sa na strednú školu dostanú. Možno to nebude ich vysnívaná škola, no miest je dosť.

Najväčší záujem je o gymnáziá, najmä v Bratislavskom kraji – podľa hovorkyne Lucie Forman tam z 33-tisíc žiakov študuje takmer polovica. Dodáva však, že gymnázium nemusí byť jediná cesta na vysokú školu.

„Aj zo strednej odbornej školy sa dá pokračovať na vysokej škole. Na niektorých absolventov na vysokých školách priamo čakajú. Ak dieťa napríklad nechce ísť na vysokú školu, tak z odbornej školy je výborne pripravené do praxe,“ doplnila hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman.

Chýbajú mäsiari, krajčíri či murári

Nižší záujem o stredné odborné školy majú žiaci v Trnavskom kraji, a to aj napriek tomu, že na trhu práce je týchto absolventov málo – chýbajú mäsiari, krajčíri či murári.

Podobne je to aj v Prešovskom kraji – hovorkyňa kraja Daša Jeleňová vysvetľuje, že najväčší problém so získaním stredoškolákov majú okresy na severovýchode kraja.

„Čo je spôsobené demografickou krivkou a presunom obyvateľstva za prácou či vyššou životnou úrovňou na západ Slovenska, resp. do krajín na západ od našich hraníc,“ uviedla Daša Jeleňová.

Žiaci niekedy nemajú jasno v tom, čomu sa chcú venovať. Psychologička Marta Marošová z IPčka rodičom odporúča, aby sa rozprávali nielen s deťmi, ale aj s pedagógmi. Ak sa predstavy rodičov a detí nezhodujú, dôležitý je kompromis.

„Je vždy veľmi fajn, keď nájdu spoločné rozhodnutie, aby bolo zohľadnené aj to, čo chce rodič. Každý rodič má pozitívny úmysel a chce to najlepšie pre dieťa, ale zároveň, aby aj dieťa bolo motivované k štúdiu, pretože bude tú školu navštevovať,“ vysvetlila Marta Marošová.

Rodič môže podať aj odvolanie

Ak sa študent nedostane na školu, ktorá je jeho prvou voľbou, rodič môže podať odvolanie. Hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková pripomína, že niektoré školy robia aj druhé kolo prijímacích skúšok na nenaplnený počet miest.

„Nie je to však znakom nižšieho záujmu o daný typ školy, ale možnosťou žiakov a ich zákonných zástupcov vybrať si dve školy s talentovým a dve školy s netalentovým odborom,“ dodala hovorkyňa Banskobystrického kraja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko