Na hlavný obsah

Žltačkou infikované jahody mobilizovali hygienikov. Kontrolujú sklady v jedálňach

Zameriavajú sa práve na jahody.

Žltačkou infikované jahody mobilizovali hygienikov. Kontrolujú sklady v jedálňach
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hygienici kontrolujú sklady potravín v jedálňach. Mimoriadne sa zameriavajú na jahody. Potraviny sledujú najmä v pohraničnej oblasti s Poľskom. Cielené kontroly zaviedli po tom, čo sa na Kysuce ešte minulý týždeň dostali jahody s možnou prítomnosťou vírusu žltačky.

Hygienici z Dolného Kubína sa tentokrát zamerali na školské a predškolské stravovacie zariadenia. Navštívili školskú jedáleň v obci Liesek a okolí.

„S vedúcou školskej jedálne prejdeme sklady zamerané na ovocie a zeleninu, všetky dodacie listy a potom napíšeme záznam z kontroly. Tieto jahody by museli stiahnuť a pred nami zlikvidovať,“ vysvetlila vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) Dolný Kubín Daniela Hrášková.

„Presne vieme určiť a vystopovať. Každá potravina, ktorá vstupuje na slovenský trh zo zahraničia, ale aj ktorá bola vyrobená na Slovensku, musí byť označená, zobrazená krajina pôvodu, gramáž, pesticídy, alergény, atď.,“ priblížila regionálna hygienička z RÚVZ Dolný Kubín Mária Varmusová.

Kontrolám hygienikom zameraným na infikované jahody sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov redaktor Erik Vrábel:

Jahody, zrejme infikované žltačkou, jedli pravdepodobne aj deti na Kysuciach. Kontaminované jahody nakúpil predajca z okolia Žiliny v Poľsku. Pochádzať majú z Maroka. Kontrolovať budú aj ďalšie prevádzky.

„Zariadenia spoločného stravovania, domovy sociálnych služieb, cukrárske výroby a cukrárne, pretože sú tam sa môžu použiť na výrobu štiav a džúsov tieto jahody,“ pokračovala Varmusová.

Aký má hepatitída priebeh?

Hepatitída typu A je akútne vírusové ochorenie. Spôsobuje zápal pečene. V niektorých prípadoch môže byť ochorenie aj bez príznakov.

„U niektorých pacientov je nevyhnutná hospitalizácia ktorí sú hlavne symptomatický, klinicky sa prejavuje únavou, bolesťami brucha, vracaním,“ priblížila primárka interného oddelenie Hornooravskej nemocnice v Trstenej Martina Murínová.

Pridať sa môže teplota či sfarbenie kože do žlta. Inkubačná doba sa pohybuje od dvoch do siedmich týždňov.

„Hepatitída sa môže dostať do potravín buď kontamináciou, nečistými rukami infikovaným pacientom a môže sa dostať aj hnojením, organickými hnojivami, napríklad kravským hnojom, keď sa hnojí zelenina,“ pokračovala Murínová.

„Zatiaľ sme vykonali 15 kontrol. Budeme pokračovať v kontrolách pretože by mohli byť tieto jahody použité v zmrazenom stave, mohli byť niekde na prevádzke zamrazené,“ uzavrela Varmusová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny