Na hlavný obsah

Bola latrínou s najkrajším výhľadom. Ikonu spod Rysov čaká čiastočný návrat, predstavili jej náhradu

Na jej mieste vzniknú ekologické toalety.

Bola latrínou s najkrajším výhľadom. Ikonu spod Rysov čaká čiastočný návrat, predstavili jej náhradu
Pri chate majú už onedlho stáť nové ekologické toalety. Foto: RTVS

Ikonickú maľovanú drevenú latrínu na chate pod Rysmi, ktorú vlani strhla víchrica, majú nahradiť ekologické toalety. Víťazný návrh architektov predstavili verejnosti. Na výstavbe sa budú podieľať viacerí.

Preslávila sa ako „latrína s najkrajším výhľadom“. Turisti sem chodili nielen preto, že na maľovaný záchod museli, ale že ho chceli navštíviť „Starý záchod sme vtedy stavali bez povolenia, ale s nadšením. Dali sme do toho obrovský kus srdca už tým, že bol celý vymaľovaný,“ povedal chatár pod Rysmi Viktor Beránek.

Čiastočnému návratu ikonickej latríny a výstavbe nových záchodov pri chate pod Rysmi sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Maľovaná latrína, ukotvená oceľovými lanami, slúžila turistom pod Rysmi 30 rokov. Vlani v októbri z nej zostala len kopa drevených dosiek. „Jedno lano ako povolilo, tie ďalšie dve niežeby ho držali, ale ešte ho aj ťahali. A keď sa oprel silný vietor, záchod nám spadol,“ priblížil Beránek.

Pri chate majú už onedlho stáť nové ekologické toalety. „Vybrali sme riešenie, ktoré citlivo zapadne do okolitej prírody a zároveň bude odolné proti extrémnym podmienkam, ktoré panujú na horách,“ uviedol riaditeľ marketingu spoločnosti Hikemates Mikuláš Virág.

„Správa TANAP-u poskytne na vybudovanie toaliet pozemok a ostatné strany zabezpečia zdroje na výstavbu toaliet,“ skonštatovala hovorkyňa Správy TANAP-u Nina Obžutová.

Dočasne umiestnia kópiu latríny

Názory na dizajn sa rôznia, ale už teraz je jasné, že ikonický maľovaný drevený záchod bude ťažké nahradiť. Latrína predsa len bude. Aspoň do času, kým začnú v septembri či októbri stavať nové toalety.

„My postavíme k 1. 6. provizórnu, ale identickú kópiu ‚kadibúdky‘, ktorá tam bola. A bude slúžiť, kým prídu nové záchody,“ priblížil Beránek.

„Projektovú dokumentáciu zadarmo odovzdáme správam národných parkov, ktoré prejavia záujem postaviť verejné toalety aj v ďalších lokalitách, kde to potrebujú,“ pokračoval Virág.

„Správa Tatranského národného parku má záujem riešiť problém s toaletami v horskom prostredí, ale či to budú práve tieto toalety, ukáže až čas a ako sa tento projekt osvedčí,“ dodala Obžutová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny