Na hlavný obsah

Bratislavské letisko je pripravené na silnú letnú sezónu. Mohla by sa priblížiť k rekordným číslam

Z Bratislavy bude lietať 38 pravidelných leteckých liniek.

Bratislavské letisko je pripravené na silnú letnú sezónu. Mohla by sa priblížiť k rekordným číslam
Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Foto: RTVS

Bratislavské letisko sa pripravuje na letnú sezónu. Očakáva, že bude silná. V tomto roku môže vybaviť viac ako dva milióny cestujúcich. Tým by sa letisko Milana Rastislava Štefánika priblížilo k rekordným rokom 2018 a 2019 keď vybavilo 2,3 milióna pasažierov.

Z Bratislavy bude počas letnej sezóny lietať 38 pravidelných leteckých liniek do 35 destinácií. „V najlepších dňoch tu bude až 100 pohybov, to znamená 50 príletov, 50 odletov. Myslím si, že to sú na Bratislavu už veľmi zaujímavé čísla. Približujeme sa k číslam pred covidom,“ vyhlásil minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD).

Minister Ráž po obhliadke letiska potvrdil, že je na letnú sezónu pripravené aj z hľadiska bezpečnosti.

„Je to Rosembauer Panther, vozidlo s podvozkom 6×6, výkon má 750 koní. Potrebujeme také rýchle vozidlo kvôli tomu, aby sme dosiahli trojminútový reakčný čas aj s hasením na najvzdialenejší bod odletových a pristávacích dráh,“ informoval vedúci Hasičskej záchrannej služby Miroslav Sedláček.

Príprave bratislavského letiska na letnú sezónu sa v Správach RTVS venovala Barbora Žiačiková:

K bezpečnosti prispieva aj tzv. biologická ochrana letiska, ktorá využíva metódy plašenia zvierat. „Aby sme sa vyhli stretom lietadiel s voľne žijúcimi živočíchmi, hlavne teda vtákmi. Plašíme ich pomocou našich dravých vtákov, psov, palných zbraní a bioakustiky,“ uviedol zamestnanec Biologickej ochrany na bratislavskom letisku Peter Lupták.

Letisko hľadá brigádnikov

Na letnú sezónu je pripravený aj tím na letiskovej veži. „Letnú sezónu očakávame približne v podobnom merítku ako minulý rok, prípadne predcovidové roky. Pre naše letisko to znamená, okrem letného letového poriadku, najmä množstvo charterov, vrátane nočných časov,“ skonštatoval riaditeľ letovej prevádzky Letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave Tomáš Sabo.

Bratislavské letisko aktuálne prechádza skúšobnou záťažou. „Letisko sa pripravuje na letnú sezónu. Všetky divízie teraz prechádzajú skúšobnou záťažou. Aby sme vedeli, ako sme pripravení, čo treba zlepšiť. Takisto najímame nových zamestnancov. V lete nám bude pomáhať zhruba 100 brigádnikov, aby sme túto sezónu zvládli,“ dodal riaditeľ Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Dušan Novota.

Bratislavské letisko na letnú sezónu stále hľadá brigádnikov, pre ktorých to môže byť zaujímavá pracovná príležitosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko