Na hlavný obsah

Vo zvolenskej nemocnici vybudovali pôrodnicu novej generácie

Zmodernizované zariadenie ponúka pôrodné izby.

Vo zvolenskej nemocnici vybudovali pôrodnicu novej generácie
Vo Zvolene majú pôrodnicu novej generácie. Foto: RTVS

Namiesto klasických sál pôrodné izby. Vo zvolenskej nemocnici otvorili zmodernizovanú pôrodnicu novej generácie. Rodičkám prinesie väčší komfort, bezpečnosť aj súkromie. Naopak, v Žiari nad Hronom oddelenie definitívne končí.

Rekonštrukcia za viac ako dva milióny eur posunula pôrodnicu vo zvolenskej nemocnici na európsky štandard 21. storočia. Pozornosť sa sústreďuje na potreby matky a dieťaťa.

Na zrekonštruovanú pôrodnicu vo Zvolene sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Marek Pivoluska:

„Oddeľovanie novorodencov od matiek, ktoré bolo štandardom v minulosti, súviselo aj s tým, že jednoducho priestory na ošetrenie boli ďalej od samotných pôrodných sál,“ uviedol primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Andrej Jenčo.

„V dnešnej dobe je už súčasťou samotnej pôrodnej sály už aj miesto na ošetrenie novorodenca, novorodenec po narodení neodchádza od matky, a následne pokračujeme v takzvanom bondingu, dve hodiny po pôrode ostáva priamo na matke,“ priblížil primár.

Samostatné a moderné pôrodné izby

Rodičky majú k dispozícii štyri samostatné pôrodné izby s moderným vybavením. „Príjemne som sa cítila. Zaobstarali malého, dali mi ho hneď po pôrode takže sme boli hneď v kontakte, čo bolo veľmi super,“ zhodnotila prvorodička Vanesa Tomašovičová.

„Predovšetkým je to nemocnica, ktorá je vybavená novými modernými špičkovými prístrojmi a personálom na špičkovej úrovni,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Pôrodnica vo Zvolene je treťou zrekonštruovanou v poradí, prevádzkovateľ plánuje aj ďalšiu v Leviciach. „To znamená, že spoločnosť AGEL bude prevádzkovať všetky svoje pôrodnice v tomto štandarde 21. storočia,“ skonštatoval predseda predstavenstva AGEL SK Michal Pišoja.

V Žiari nad Hronom pôrodnica skončila

Spoločnosť však zároveň dala definitívnu bodku za pôrodnicou v Žiari nad Hronom. Jej prevádzku dočasne prerušili pre nedostatok personálu v polovici decembra. „Bolo snahou získať kvalifikovaný personál. To sa nám však nepodarilo. Preto sme boli nútení požiadať samosprávny kraj o zrušenie pôrodnice v Žiari nad Hronom,“ priblížil Pišoja.

„Stále rokujeme ohľadne novej zmluvy, ktorá súvisí aj s touto nemocnicou, kde ak sa v budúcnosti zmení vyhláška a bude povolený nižší počet pôrodov, tak túto otázku budeme chcieť aby spoločnosť AGEL naplnila,“ dodal predseda Banskobystrického kraja Ondrej Lunter.

Zvolenská nemocnica s ročnou kapacitou 1 600 pôrodov podľa predsedu zabezpečí aj žiarsky či detviansky okres.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny