Na hlavný obsah

Novela zákona o mimovládkach sa môže dostať do rozporu s právom EÚ. Kritizuje ju aj eurokomisárka

Zmeny z dielne SNS má koalícia ešte prerokovať.

Novela zákona o mimovládkach sa môže dostať do rozporu s právom EÚ. Kritizuje ju aj eurokomisárka
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Parlament v posledných dňoch diskutuje o poslaneckej novele zákona o neziskových organizáciách. Poslanci SNS navrhujú, aby organizácie, ktoré dostanú nad päťtisíc eur zo zahraničia, sa v registri označovali ako organizácie so zahraničnou podporou.

Opozícia a mimovládky návrh kritizujú. Hovoria o stigmatizácii. Proti je aj Európska komisia. Ak by mimovládna organizácia nedodržala nové pravidlá a nebola by v registri organizácií so zahraničnou podporou, ministerstvo vnútra by jej mohlo dať pokutu či ju dokonca zrušiť.

„Keď to robia politické strany s koncoročným vyúčtovaním do posledného eura, sú za to obrovské pokuty a sankcie. Takisto môže byť nejaká strana nejakým spôsobom zrušená v prípade nekalého financovania. Prečo sa tomuto mimovládne organizácie bránia?“ uviedol poslanec Rudolf Huliak (SNS).

„Už dnes občianske združenia aj nadácie musia zverejňovať výročné správy, nadácie ich dokonca musia mať auditované. Problém je v tom, že tu sa vytvára samostatný register, kde sa majú registrovať len tie združenia, ktoré majú finančnú podporu zo zahraničia,“ upozornila poslankyňa Lucia Plaváková (PS).

Predkladatelia návrhu zo SNS chcú, aby ľudia vedeli, kto mimovládky platí. Podľa SNS často ovplyvňujú politické dianie na Slovensku. „Títo ľudia sú platení, aby zosmiešňovali vládu, aby nie kritizovali, aby pomáhali našim politickým súperom,“ povedal podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

„Bude vytvorený priestor pre výnimky a potom tam ostanú len tie organizácie, ktoré majú byť stigmatizované, že toto sú ti zahraniční agenti,“ upozornila poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

Novele zákona o neziskových organizáciách sa v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

Organizácie sa obávajú o obraz v spoločnosti

Mimovládne organizácie sa obávajú, že to o nich vytvorí negatívny obraz v spoločnosti. „Vy máte ako organizácia niečo na sebe prilepené, nejaký prívlastok. Obávame sa toho, že je to len zámienka, aby si rôzni ľudia potom vybavovali s týmito organizáciami svoje veci,“ vyjadril sa k situácii predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií Marcel Zajac.

„My nechceme zakázať mimovládne organizácie, my nechceme obmedziť ich činnosť, my nechceme nič, čo súvisí s ich prospešnou činnosťou a nehádžeme ich do jedného vreca. My chceme len stransparentniť tok finančných prostriedkov,“ vysvetlil Huliak.

Eurokomisárka Věra Jourová upozornila premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že zákon o mimovládkach je v rozpore s európskou legislatívou. Odvoláva sa na prípad Maďarska, keď európsky súdny dvor v minulosti zamietol podobný zákon.

„Keď bude takto prijatý, tak sa dostane do rozporu úplne jednoznačne s európskym právom. Chceme transparentnosť zahraničného financovania, kde nezavádzame žiadnu stigmatizáciu žiadnych neziskových organizácií,“ vyhlásila Jourová.

Návrh zákona je v prvom čítaní. Národniari chcú o ňom ešte rokovať s koaličnými partnermi, dohoda medzi nimi ešte nepadla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko